U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara obilježena je 28. godišnjica slamanja obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana. 1991. godine ubijeno je 69 mještana Lušca, a za njih 30 još uvijek se traga.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Franjo Šoljić, kazao je kako tužna obilježavanja u Vukovaru počinju već u rujnu, početkom jeseni, a današnje obilježavanje samo je uvertira u mjesec studeni. „Danas se sjećamo mješana Lušca koji su u ono vrijeme stajali i borili se rame uz rame u zajedištvu i jedinstvu. Danas, kada ih se sjećamo s tugom, prevladava nova struja koju braniteljska populacija ne razumije, gdje nema zajedničkog duha i rada, no mi se i dalje nastavljamo boriti jer zajedništvo je jedino što nam pomaže da idemo dalje“ rekao je Šoljić.

 „28 godina nakon, ponovno smo na istome mjestu. Početak je studenog, a studeni je najstudeniji u gradu Vukovaru. Gotovo da nema dana u studenome kada se ne sjećamo naših poginulih, nestalih i stradalih te 1991. godine. Njihove obitelji i građani Vukovara traže istinu za 69 ubijenih i još uvijek 30 nestalih mještana Lušca“ rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček te naglasio kako je padom Lušca i zločinom nad njegovim mještanima označen početak kraja obrane grada Vukovara koji je tada bio presječen na dva dijela.

 „Lužac nismo mogli spasiti, grad je bio presječen, iz Borova naselja nitko više nije mogao doći do bolnice niti smo imali informacija što se tamo događa. To je bio lagani početak kraja“ naposljetku je zaključio Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara.

Podno spomen-obilježja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast žrtvama Lušca, ali i svim žrtvama Domovinskog rata. Uz obitelji poginulih, nestalih i ubijenih branitelja, vijence su položili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, delegacija Vukovarsko-srijemske županije predvođena zamjenikom župana Damirom Barnom, delegacija Grada Vukovara predvođena zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavliček, predstavnici Hrvatske demokratske zajednice te predstavnici Hrvatske konzervativne stranke.