Večer uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, oko spomen-obilježja, u molitvi i s upaljenim svijećama skupilo se mnoštvo Vukovarki i Vukovaraca. Tradicionalno je ovo već okupljanje i odavanje počasti svim vukovarskim žrtvama i žrtvama Domovinskog rata.

Mjesto je ovo odakle je nakon pada grada prije 28 godina odvedeno 260 ranjenika, branitelja i medicinskog osoblja, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok su sudbine nekih odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznate.

Molitvu je predvodio fra Matija Marijić, iz župe sv. Filipa i Jakova, uz nastup klape „Sveti Juraj" - Hrvatske ratne mornarice i prigodni program mladih Vukovaraca.

Prema službenim podacima vukovarske bolnice u 90 dana patnje i tragedije primljeno je 3740 ranjenika i provedeno 2500 operacija. Dnevno je primano i po 90 ranjenika svih nacionalnosti te su tretirani po jednakim uvjetima. Na dječjem odjelu u vrijeme okupacije rođeno je 16 djece koja su skupa s ostalim ranjenicima trpila istu sudbinu. Pred sam kraj u podrumu bolnice bilo je smješteno 450 ranjenika i 300 članova njihovih obitelji, a na bolnicu je padalo i po 1000 granata dnevno iako je znak crvenog križa bio istaknut na ulazu i na krovu bolnice. Zadnjih dana nedostajalo je osnovinih potrepština - nije bilo vode, hrane i lijekova.

Na koji je način funkcionirala ratna bolnica može se vidjeti u autentičnom muzejskom postavu koji se nalazi u podrumu bolnice, a godišnje ga posjeti oko 75 000 ljudi iz cijeloga svijeta.

Uz delegaciju Grada Vukovara predvođenu gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom, molitvi je nazočila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministar branitelja Tomo Medved, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te mnogi drugi.