Komemorativnim je programom u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora odana počast žrtvama Veleprometa, najvećega koncentracijskoga logora nakon Drugog svjetskog rata gdje je bilo zatočeno više od 10.000 građana, a ubijeno je njih 724 od kojih se neki još uvijek smatraju nestalima.

U ime HDLSK -Vukovara i Grada Vukovara vijenac su podno spomen ploče na zgradi u dvorištu Veleprometa položili i svijeću upalili logoraši Mato Gombović i Kata Gombović koji su preživjeli strahote Veleprometa.

Svetu misu za žrtve srpskih koncentracijskih logora predvodio je župnik župe BDM Kraljice Mučenika, Zvonimir Martinović.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Danijel Rehak istaknuo je kako je Velepromet kao logor bio organiziran još od travnja 1991. godine. Otvoren je u rujnu, a za ovakav zločin još nitko nije odgovarao. „Kroz ovaj pakao prošlo je preko 10 000 ljudi, od kojih se neki još uvijek vode kao nestali“ rekao je Rehak.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ovom prilikom rekao je kako cijela organizacija logora bio uigran scenarij s razrađenim klanovima, od vrha JNA do operativaca na terenu. Za zločine još nitko nije odgovarao, te se očekuje što će se napraviti po tom pitanju, kazao je Penava.

Za mučenja, silovanja, ubojstva i druge zvjerske zločine počinjene u logoru Velepromet nitko nije optužen niti odgovarao iako su poznata imena zapovjednika logora i egzekutora te postoji i dokazni materijal u vidu video zapisa.