Gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako tema o dva plakata ne postoji.

''Nema te teme. To je nešto što cijelo vrijeme komunicira tzv. Vijeće za pijetet i premijer, ali od te priče nema ništa. To je jasno i njima. Vlada i premijer našli su se s tim tezama u pravnom vakuumu“, poručio je Penava.

''U kontekstu ustavnih i zakonskih ovlasti svaki grad ima svog čelnika tijela, koji je domaćin u tom gradu, koji raspolaže, među ostalim, komunalnim službama. U slučaju grada Vukovara njima raspolažem ja, i posredno preko tih komunalnih službi odlučujem što je u gradu prihvatljivo, što nije te koji plakati se nalaze na kojim javnim površinama“, pojasnio je Penava.

''Sve to radi jedinica lokalne samouprave. Ne može to raditi premijer, ni predsjednik države ni predsjednik Sabora, nitko drugi. Nikome to ne pada napamet, osim, evo, ministru branitelja i predsjedniku Vlade, na ovakav način. To, pod broj jedan, ne može. Pod broj dva, i ako pokuša ne može ništa. Jedan je jedini plakat, kako sam rekao, od početka temeljem odluke Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara“, istaknuo je gradonačelnik.

''Svaka bina, svaki ugovor s izvođačem, svaka hotelska soba, sve te ugovore potpisujem ja kao gradonačelnik, odnosno Grad Vukovar. To ne radi nikakav ministar, nikakvo vijeće, nikakav premijer. Svako okupljanje pa tako i ovogodišnje, prijavu skupa potpisujem ja kao gradonačelnik. Ja sam odgovoran za sve što se dogodi u toj koloni. Kao organizator cjelokupnog događaja je naveden Grad Vukovar. I onda imate, na žalost, premijera države koji nađe zavaravati javnost nekakvim pričama o nekakvim drugim plakatima, o nekakvim organizacijama, govori da to, eto, sada nešto ne može. Sve ove dane smo slušali kako nešto ne može. Ja sam u miru, nakon što sam imao prvu tiskovnu, čekao da vidim kako to ne može“, dodao je Penava.

''I sad ćemo lijepo demonstrirati i pokazati, kao i svake godine, da ta kolona pripada Vukovaru. Ja ću ponovno u miru pozvati i premijera i predsjednika države i sve naše građane da nam se pridruže da u dostojanstvu i pijetetu odamo počast svim braniteljima i civilima, ali i slogu svih hrvatskih ratnih postrojbi i branitelja grada Vukovara koji predvode kolonu. Prvi među njima će biti pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili grad Vukovar. To je cijela priča i nikakve druge priče tu nije bilo. Neki su se tu osjećali prozvanima, ali to više govori o njima te njihovu svjetonazoru i ambijentu nego o bilo čemu drugom“, zaključio je gradonačelnik Ivan Penava.