Ugovorena Izrada studije geotermalnog potencijala
U sklopu predanosti razvoju obnovljivih izvora energije, sklopljen je ugovor za izradu studije geotermalnog potencijala. Ova studija ima ključnu ulogu u identificiranju potencijala geotermalnih voda te će poslužiti kao temelj za buduće energetske projekte.

Ugovorena promidžba i vidljivost projekta
Kako bi se osigurala podrška zajednice i relevantnih dionika, paralelno s istraživačkim radom, ugovorena je promidžba i vidljivost projekta. Ovaj korak ima za cilj informiranje javnosti o važnosti geotermalne energije te o prednostima koje ona može pružiti zajednici.

Održano studijsko putovanje na Island
Tim stručnjaka nedavno je posjetio Island radi boljeg razumijevanja njihovog uspješnog korištenja geotermalne energije. Ovo studijsko putovanje pružilo je dragocjene uvide i iskustva koja će biti od koristi u daljnjem razvoju projekta.

Donesena odluka o izdavanju dozvole za istraživanje geotermalnih voda

Važan korak prema ostvarivanju geotermalnog potencijala Vukovara 2 bio je donošenje odluke o izdavanju dozvole za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru. Ova dozvola omogućuje provedbu detaljnih istraživanja koja će precizno identificirati resurse dostupne za daljnji razvoj.

Priprema postupka nabave za Izradu idejnog naftno-rudarskog projekta
U trenutku kada se priprema postupak nabave za izradu idejnog naftno-rudarskog projekta, projektni tim fokusiran je na razvoj projekta bušenja i ispitivanja istražne bušotine Vukovar GT-1. Očekuje se da će ova faza biti ključna u postizanju optimalnih rezultata.

Ugovaranje Izrade Elaborata zaštite okoliša
Uzimajući u obzir važnost očuvanja okoliša, u tijeku je ugovaranje izrade Elaborata zaštite okoliša ''Istražna bušotina geotermalne vode Vukovar GT-1 (VuGT-1) s radnim prostorom za smještaj bušaćeg postrojenja'' za ocjenu potrebe procjene utjecaja na okoliš za istražnu bušotinu geotermalne vode Vukovar GT-1. Ovaj dokument će biti ključan u osiguranju održivosti projekta te minimiziranju potencijalnih utjecaja na okoliš.

Svi ovi koraci ukazuju na predanost razvoju geotermalne energije u Vukovaru, te se očekuje da će ovaj projekt donijeti brojne koristi zajednici, uključujući ekonomske, ekološke i energetske prednosti.

Ukupna vrijednost projekta: 259.470,62 € , od čega bespovratna sredstva iznose: 217.330,02 € (83,76 %)
Nositelj projekta: Grad Vukovar, Hrvatska
Projektni partner: EFLA Consulting Engineers, Island
Razdoblje provedba projekta: 13.04.2022.-12.04.2024.


KONTAKT PODACI:
Grad Vukovar, Dr. Franje Tuđmana 1, 32000 Vukovar, Hrvatska, + 385 (0) 32 456 501
www.vukovar.hr, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Miramarska cesta 22, 10 000 Zagreb, Hrvatska
www.mrrfeu.hr, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zajedno za zelenu Europu | www.eeagrants.hr



Projekt “Čista energija za Vukovar” je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Vukovara i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

footer