×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2013/02/21/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2013/02/21/03

U Uredu predsjednika RH predstavljeni su rezultati desetogodišnjeg istraživanja „Škola i socijalna integracija mladih u Vukovaru", kojeg su proveli profesori Dinka Čorkalo Biruški i Dean Ajduković s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu sa svojim suradnicima.

Ovo istraživanje pratilo je integracijske procese djece i mladih u Vukovaru od 2001. do 2011. godine. Autori istraživanja su u desetogodišnjem razdoblju pratili promjene stavova prema školovanju kao i međuetnička ponašanja djece i odraslih. U istraživanju je sudjelovalo 4.800 ispitanika, učenika osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom i na srpskom jeziku i pismu te njihovih roditelja.

Rezultati su pokazali da su tijekom vremena stavovi prema nekim oblicima školovanja kao i međuetnički stavovi postali pozitivniji. Međutim te su promjene vrlo male, što upućuje na sporu socijalnu obnovu zajednice nakon rata i složene poslijeratne okolnosti odnosa većine i manjine. Također se pokazalo da su međuetnički stavovi i ponašanja roditelja pozitivniji od onih u djece.

Rezultati upućuju, prema mišljenju autora istraživanja, na to da se škola, ne dovodeći u pitanje manjinska prava na posebne oblike obrazovanja, može kreativno iskoristiti kao prostor za socijalnu integraciju mladih u čemu treba aktivna podrška i zalaganje odraslih.

Otvarajući skup predsjednik Josipović je pozvao na "uvažavanje specifičnosti i poštivanje prava nacionalnih manjina, ali i na zajednički život - ne jednih pored drugih, nego zajedno rješavajući probleme". Dodao je kako "nas možda neki od podataka iz istraživanja ne mogu razveseliti, ali se moramo s njima suočiti. Iznimno je važno da oni koji nose odgovornost za odluke učine sve da život Hrvata i Srba u svakom kraju Hrvatske bude život ravnopravnih ljudi koji se međusobno uvažavaju i poštuju."

Na skupu su sudjelovali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ministar branitelja Predrag Matić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, predstavnici srpskih manjinskih udruga, veleposlanici Republike Srbije, Norveške i SAD-a te ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Vukovaru. Nakon predavanja održana je intenzivna rasprava sudionika.

Tekst: Ured predsjednika RH

{gallery}2013/02/21/03{/gallery}