Obilježena je 30. godišnjica stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naselja tijekom velikosrpske agresije na Vukovar u Domovinskom ratu 1991. godine.

Na današnji dan prije 30 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih osoba. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba.

„Sjećam se toga dana, znam kako je to izgledalo. Kad su zapalili Borovo commerce unutra je bilo 1500 ranjenika. Nakon toga su nam postavili ultimatum da ako ne položimo oružje da će zapaliti i obućaru. Nismo znali ni što se događa, ni da su ušli u Velepromet ni u bolnicu, komunikacije više nije bilo. 2 dana nakon službene okupacije grada, 20. studenoga, smo se organizirano predali.“, prisjeća se predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić istaknuvši kako je važno pričati o svemu što se dogodilo i prisjećati se svih onih koji su dali svoje živote da bismo danas živjeli u slobodnoj državi.

Pred ostatcima bivše zgrade Borovo commerca počast su odala brojna izaslanstva, među kojima i delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vukovara Željkom Sabom.

Nakon prigodnog programa i molitve, kolona sjećanja krenula je ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje služena sveta misa.

Obilježavanje se nastavilo na obali Dunava u Borovu selu gdje je odana počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su 1991. godine ubijeni u tom mjestu koje nastanjuje većinsko srpsko stanovništvo. Paljenjem svijeća na obali Dunava, polaganjem vijenca i ruža u Dunav prisjećamo se žrtava ovog strašnog pokolja. Slomom obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje oko sedamdeset branitelja i civila ubijeno je i bačeno u Dunav.

Bacanjem vijenca u rijeku, obilježeno je stradanje branitelja i civila, kojima se ni danas ne zna posljednje počivalište.

Jednako tako, na mjestu masovne grobnice na farmi „Lovas“ iz koje je 2001. godine ekshumirano 24 posmrtna ostatka hrvatskih branitelja i civila odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, a odana je počast i svim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika nestalim osobama u Borovu naselju.