Komemorativnim je programom u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora odana počast žrtvama Veleprometa, najvećega koncentracijskoga logora nakon Drugog svjetskog rata gdje je bilo zatočeno više od 10.000 građana, a ubijeno je njih 724 od kojih se neki još uvijek smatraju nestalima.

Podno spomen ploče na zgradi u dvorištu Veleprometa položen je vijenac i upaljena svijeća te je služena sveta misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.

„30 godina je prošlo, prisjećamo se stradalih i njihove žrtve, osjećamo podijeljene emocije. Te 1991. godine nismo mogli birati, no 30 godina nakon ne bismo smjeli imati pomiješane emocije. Trebali bismo biti u miru, svjesni da prošlost ne možemo promijeniti prošlost, moramo je kroz pravdu biti dostojni u sadašnjosti.“, poručio je gradonačelnik Penava.

„Čuvajmo uspomenu na ljude koji su na ovim mjestima u teškim mukama skončavali svoje živote. Ne ostaje nam ništa drugo nego se nadati i vjerovati da ćemo pronaći način, ali i ljude, koji će ovakva mjesta uzdići na višu razinu koja će biti dostojna zbivanja koji su se ovdje odvijala prije 30 godina.“, dao je zaključiti naposljetku Penava.

Za mučenja, silovanja, ubojstva i druge zvjerske zločine počinjene u logoru Velepromet nitko nije optužen niti odgovarao iako su poznata imena zapovjednika logora i egzekutora te postoji i dokazni materijal u vidu video zapisa.