×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2016/11/17/10
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2016/11/17/10

{gallery}2016/11/17/10{/gallery} Na znanstveno-stručnom simpoziju „Ratna bolnica Vukovar 1991. godine – dr. Juraj Njavro" dodijeljene su Medalje časti - priznanje za 43 djelatnika koji su dočekali 18. studenog u prostorijama Opće bolnice Vukovar pomažući ranjenicima.

Priznanja je liječnicima uručio predsjednik hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža. „Dobitnici ove medalje su ljudi koji su tada ugrozili vlastito zdravlje, život i sigurnost pomažući ljudima koji su bili ranjeni u bolnici, trudnicama i djeci. Nisu se pitali koje su nacionalnosti i vjere i time su pokazali izuzetnu humanost i privrženost struci", napomenuo je Goluža.

Znanstveno-stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. godine - dr. Juraj Njavro", po 12. put se održao u Pastoralnom centru "Sv. Bono" te okupio ugledne medicinske znanstvenike i liječnike, sudionike Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Cilj ovog skupa je temeljem činjenica i znanosti pokazati značenje bolnice u Domovinskom ratu posebice za grad Vukovar te razmjena iskustava vezanih uz ratnu medicinu.

„Niti jedan Hrvat ne smije zaboraviti Vukovar, njegovu žrtvu i heroje koji su stvarali Republiku Hrvatsku kao ni ono što je dala Vukovarska bolnica, odnosno njezini djelatnici radom u nemogućim uvjetima", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ratna i sadašnja vd ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar dr. Vesna Bosanac prisjetila se stradanja bolnice 1991. godine. „Obilježavamo 25. obljetnicu tragedije i muke koju smo proživjeli. Puno je godina prošlo, ali sjećanja su i dalje svježa i duboka", rekla je Bosanac dodajući kako, one na kojima svijet ostaje, treba učiti istim vrednotama kakve su njegovali i djelatnici bolnice u ondašnje vrijeme, a to je činiti jedni drugima dobro.

Po podacima vukovarske bolnice, kroz tu je zdravstvenu ustanovu tijekom agresije na Vukovar prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija.