{gallery}2016/11/17/12{/gallery} Brojne Vukovarke i Vukovarci tradicionalno uvečer uoči 18. studenoga – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. okupili su se oko spomen obilježja u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana gdje je predvođena molitva i upaljene svijeće.

Uz delegaciju Grada Vukovara predvođenu gradonačelnikom Ivanom Penavom, molitvi je nazočio državni vrh te mnoga izaslanstva gradova, općina i županija Lijepe naše.

Molitvu je predvodio Varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak, a prigodni program izvela je klapa „Sveti Juraj" - Hrvatske ratne mornarice i mladi Vukovara, a na kraju programa u zrak je pušteno stotinu upaljenih lampiona.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je Vukovar danas ujedinjen u emocijama. „Svi osjećamo isto, izgubljeni smo u pogledu i zamišljeni. Svaka jesen kod Vukovaraca budi sjećanja na teške dane i izgubljene heroje, na nepravdu, ali istodobno budi i osjećaj velikog ponosa jer je upravo ovdje prije 25 godina obranjen Vukovar, i obranjena je Republika Hrvatska te je velikosrpskom agresoru polomljena kralježnica, a od toga se nikada nije uspio oporaviti i nastaviti djelovati prema drugim mjestima i gradovima u Hrvatskoj", zaključio je gradonačelnik Penava.

Prema službenim podacima Vukovarske bolnice u 90 dana patnje i tragedije primljeno je 3740 ranjenika i provedeno 2500 operacija. Dnevno je primano i po 90 ranjenika svih nacionalnosti te su tretirani po jednakim uvjetima. Na dječjem odjelu u vrijeme okupacije rođeno je 16 djece koja
su skupa s ostalim ranjenicima trpila istu sudbinu.

Pred sam kraj u podrumu bolnice bilo je smješteno 450 ranjenika i 300 članova njihovih obitelji, a na bolnicu je padalo i po 1000 granata dnevno iako je znak crvenog križa bio istaknut na ulazu i na krovu
bolnice. Zadnjih dana nedostajalo je osnovnih potrepština - nije bilo vode, hrane i lijekova.

Na koji je način funkcionirala ratna bolnica može se vidjeti u autentičnom muzejskom postavu koji se nalazi u podrumu bolnice, a godišnje ga posjeti oko 75 000 ljudi iz cijeloga svijeta.

Nakon pada grada prije 25 godine iz vukovarske bolnice odvedeno je 260 ranjenika, branitelji i medicinsko osoblje, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok je sudbina njih 60-tak odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznata.

 

Svetu molitvu predvodio je Varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak