Obilježena je tužna 26. obljetnica stradavanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu. Kod Spomenika bogdanovačkim mučenicima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a počast žrtvama odala su brojna izaslanstva: članovi obitelji poginulih i nestalih te zapovjednici obrane, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović s izaslanstvom kojega su činili izaslanik Hrvatskog sabora župan Božo Galić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov i izaslanici MUP-a, zatim izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Općine Bogdanovci, prva tajnica Republike Kosovo Ifte Čeku, izaslanstvo Grada Vukovara sa zamjenikom gradonačelnika Grada Vukovara Marijanom Pavličekom, zamjenicom Ivanom Mujkić te Savjetom za branitelje.

Marko Barun, načelnik Općine podsjetio je kako su Bogdanovci pali u ruke neprijatelja nakon tri mjeseca otpora i 40 dana potpunoga okruženja, a to je nagovijestilo i pad grada Vukovara.
„U Bogdanovcima su izgubljena 133 ljudska života, a najmlađa žrtva imala je samo 17 godina. Stradalo je 10 posto od ukupnog broja stanovnika i nitko za to još uvijek nije odgovarao," istaknuo je Barun.

„Moramo biti ponosni na svoju burnu povijest i sve one koji su ugradili svoje živote u stvaranje neovisne Hrvatske. Cijelu jesen sjećamo se brojnih stradanja Hrvata, a u Bogdanovcima i pripadnika albanske nacionalne manjine. Nažalost, u agresiji je cijelo selo sravnjeno sa zemljom, a 10 posto ljudi izgubilo je svoje živote. Najviše boli što za zločine još uvijek nitko nije odgovarao. Predstavnici pravosudnih tijela moraju biti puno ažurniji i pokušati pronaći one koji su odgovorni za smrt mještana Bogdanovaca," poručio je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Pavliček.

„Jamčim vam da nikada nećemo posustati u potrazi za vašim najmilijima dok i posljednjeg od njih ne pronađemo. To je naša obveza prema vama i prema svima koji su sebe žrtvovali da bi Hrvatska živjela," obećala je u svom obraćanju okupljenima predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U Domovinskom ratu poginulo je ili ubijeno 89 Bogdanovčana i 41 pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i policije. Na popisu nestalih još je uvijek 25 osoba.