{gallery}2015/11/14/03{/gallery} Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava nazočio je VI. susretu ratnih izvjestitelja Domovinskog rata Hrvatske radiotelevizije koji se, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, održava u Vukovaru.

„Već se tradicionalno, po šesti puta, okupljamo u Vukovaru, gradu heroju. Prema gradu i njegovim stanovnicima, a posebno poginulima i njihovim obiteljima odnosimo se s posebnim osjećajem pijeteta, a prema braniteljima Vukovara, herojima Domovinskog rata, s velikim poštovanjem. Zbog toga su svi dosadašnji susreti u Vukovaru pa tako i ovaj današnji te svaki budući, simbolika, ali i stvarnost osjećaja i opredjeljenja ratnih izvjestitelja o daljnjem prenošenju istine o obrani Vukovara, o Domovinskom ratu, ali i želje da ovaj grad i njegovi stanovnici na zacijeljenim ranama prošlosti grade i izgrade novi život budućnosti," rekao je ovom prigodom Nikola Kristić, predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a koji broji preko stotinu članova.

U svome pozdravnom obraćanju, gradonačelnik Ivan Penava zahvalio se svim ratnim izvjestiteljima na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu. „Bez vas slika o ratu u Vukovaru i Domovinskom ratu zasigurno ne bi izgledala ovako i istina ne bi izašla na vidjelo. Apeliram na vas da još jednom djelujete i iznesete istinu o Vukovaru danas. Vukovar je, pogotovo u ovo najtužnije vrijeme, izuzetno pogodan za različito političko manipuliranje i profitiranje što se moglo itekako uočiti i u predizbornoj kampanji. Nitko si ne smije dopustiti da poradi svojih probitaka povlači Vukovar po blatu ma kojoj političkoj opciji pripadao, bio predstavnik državne ili regionalne vlasti, no to se ipak događa. Vukovar mora ostati čista i neokaljana svetinja Domovinskog rata," pozvao je gradonačelnik Penava.

Nakon izvještajne skupštine članova Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, sudionici susreta položit će vijence i zapaliti svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, kod spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari te kod spomen-obilježja pogibije general-bojnika Blage Zadre.