{gallery}2016/11/17/03{/gallery} U suorganizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položene su ruže i upaljene svijeće.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla je kako su ruže i svijeće stavljene na sve grobove hrvatskih branitelja koji su pokopani na Memorijalnom groblju kako niti jedan grob ne bi ostao neobilježen ovih dana.

„Kao i svake godine osjećaj tuge zbog onih kojih nema. Paleći svijeće i polažući ruže imamo osjećaj da se odužujemo njima da znaju da nisu zaboravljeni i kako se cijeni sve ono što su učinili za samostalnu Hrvatsku", rekla je Alvir.

Manda Patko, predsjednica udruge Vukovarske majke kaže kako je ideja o paljenju svijeća i polaganju ruža na svaki grob potekla iz njene udruge jer su vidjeli da postoje određeni grobovi branitelja koje nema tko obići.

„Ovi ljudi nikada neće biti zaboravljeni. Najbitnije je da se ovo prenosi s generacije na generaciju jer ovdje su udareni temelji Hrvatske države i trebamo biti ponosni na sve njih", kazao je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček.

Status Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na novom groblju u Vukovaru utvrđen je Zaključkom Vlade RH od 16. studenog 2000. godine. Na tom groblju otkrivena je 1998. godine najveća masovna grobnica s 938 posmrtnih ostataka žrtava srpske agresije te je njima u spomen na to mjesto postavljeno isto toliko u spomen bijelih križeva.