Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019.

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako se i ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara održava pod sloganom „Vukovar mjesto posebnog pijeteta“. Ideja ovog slogana seže još od 2013. godine, a inicijator ideje je Vlado Iljkić zajedno sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara, koji je također nazočio konferenciji za medije. Konferenciji su nazočile i zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić te administrativna tajnica gradonačelnika za protokol, Barbara Lovrić.

„Prošle godine bilo je 65 000 sudionika same kolone, a 18. studeni se iz godine u godinu u sve većem intenzitetu obilježava i u drugim gradovima ne samo širom Republike Hrvatske, nego i u dijaspori širom svijeta. Neizostavno je napomenuti grad Split i gospođu Vini Rakić koja je inicijator projekta „I u mom gradu Vukovar svijetli“, a svojevrsna Kolona sjećanja proteže se i Vukovarskom ulicom u Splitu gdje je sudjelovalo oko 10 000 ljudi. Također, tu je i Zagreb sa projektom „Reći ću vam samo još jednu stvar – zapamtite Vukovar“ kao i Dani sjećanja koji se obilježavaju u Zurichu, Munchenu, Torontu, New Yorku, Chicagu te ostalim gradovima diljem svijeta“ kazao je Penava te naglasio izuzetnu radost jer Vukovar živi diljem Hrvatske i dijaspore.

Nadalje, gradonačelnik Penava putem sredstava javnog priopćavanja pozvao je hrvatske branitelje Vukovara te članove obitelji poginulih, nestalih ,ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja da i ove godine predvode Kolonu sjećanja 18. studenoga. Uputio je poziv i svima koji žele biti sudionici ovogodišnje Kolone sjećanja, ali je iskoristio priliku te pozvao lokalne ugostitelje da ne gube iz vida razlog obilježavanja te uzroke programa i događanja, a to je obilježavanje tragične obljetnice i tužnog događaja te da tome prilagode atmosferu u svojim objektima.

„Prva kolona sjećanja krenula je u režiji tadašnjeg Gradskog poglavarstva te braniteljskih udruga i građana Vukovara davne 1997. godine. Prve dvije godine imala je drugačiju trasu, da bi srasla u oblik koji danas poznajemo, a s početnog broja od otprilike 100 prisutnih sudionika prerasla je u najprepoznatljiviji događaj u Republici Hrvatskoj i među hrvatskih građanima“ naposljetku je rekao gradonačelnik Penava te naveo kako upravo veličina ove manifestacije, prepoznatljivost i priznatost u narodu je razlog da 18. studeni postane državni praznik.

Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2019. sa svojim popratnim događajima započinje već 8. studenoga, a središnji događaj 18. studenoga je Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara za Domovinu te i ove godine ide iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana starom trasom, odnosno Županijskom ulicom, prolazi kroz centar grada Vukovara preko mosta Jean Michel-Nicolier te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. 19. studenog počast se odaje žrtvama Borova naselja za Domovinu, a 20. studenog se s pijetetom sjećamo žrtava srpskih koncentracijskih logora i žrtava Ovčare.

Vrlo je važno naglasiti kako ove godine nema zasebnog okupljanja hrvatskh branitelja i članova njihovih obitelji na stadionu, a Grad Vukovar, kao organizator, naglašava i kako hrvatski branitelju Vukovara te članovi obitelji poginulih, nestalih ,ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja da i ove godine predvode Kolonu sjećanja 18. studenoga u dvorište Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana trebaju doći do 09:30 sati.