{gallery}2016/07/04/07{/gallery} Polaganjem vijenaca na grob na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom u crkvi Gospe Fatimske i okupljanjem na Trpinjskoj cesti kod tenka, obilježena je deveta godišnjica smrti legendarnog branitelja Trpinjske ceste i Vukovara pukovnika  Marka Babića.  
Članovi Babićeve obitelji, rođaci, prijatelji i suborci okupili su se na Trpinjskoj cesti  gdje je agresor izgubio više od 100 tenkova i oklopnjaka  zbog čega je ova ulica i prozvana "grobljem tenkova" sjećajući se Zadrinog suborca i jednog od zapovjednika obrane tog dijela Vukovara.
 
Marko Babić je bio istinski heroj Domovinskog rata. Kao zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti uništio je 14 tenkova. Sa "Žutim mravima" i "Pustinjskim štakorima" organizirao je iznimno uspješnu protuoklopnu borbu u zoni odgovornosti 3. bojne, čije je zapovijedanje preuzeo nakon pogibije Blage Zadre u listopadu 1991. godine.
 
Babićeve suborce je dojmilo da prema neprijatelju nije iskazivao mržnju, unatoč tome što su njegovi roditelji još 14. rujna 1991. godine odvedeni iz Vukovara i ubijeni u selu Bobota.
 
Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić prisjetio se Babića kao "posebnog čovjeka koji je unosio živost i radost među branitelje".
 
- Uvijek je ponavljao kako smo mi branitelji ti koji će grad obraniti i ne dozvoliti neprijatelju da uđe u Vukovar. On je istinski heroj Domovinskog rata i pojam hrvatske državnosti - rekao je Šoljić, dodajući kako je Babićeva uloga u obrani Vukovara i Hrvatske nemjerljiva.
 
Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić prisjetio se Marka Babića riječima kako je osim za vrijeme Domovinskog rata, Babić svoj obol dao i u mirnodopskom razdoblju šireći istinu o Domovinskom ratu.
 
- Marko Babić je bio i jedan od pokretača snimanja dokumentarnog serijala "Heroji Vukovara" koji je zamišljen u 30 epizoda u kojima o obrani Vukovara izravno u kameru pričaju sami sudionici bitke za Vukovar. Dovršetak serijala Babić nije dočekao - rekao je Josić.
 
 
Nakon Domovinskog rata Babić je radio kao producent na snimanju dokumentarne serije Heroji Vukovara i jedan je od rijetkih koji od države nisu tražili invalidninu ili mirovinu.
 
- Smatrao je da se ne može naplatiti borba za Domovinu, da se to ne može kapitalizirati na takav način. Također i da je još mlad i zdrav i da još puno toga može napraviti. Time se vodio -  rekla je Babićeva sestra Kata Lozančić, dodajući kako skupom na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata ne odaju počast samo njezinom bratu nego svim istinskim herojima obrane Vukovara i Hrvatske, koji su tamo pronašli svoje posljednje počivalište.
 
Zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić prisjetio se ogromnog doprinosa heroja Trpinjske ceste.
 
- Odajući počast Marku Babiću, odajemo počast i svim braniteljima koji su branili ovaj grad, ali i cijelu Republiku Hrvatsku - rekao je Vukić dodajući kako preživjeli branitelji imaju ulogu širenja istine o Domovinskom ratu na mlađe naraštaje, jer kako kaže, na dnevnoj razini u Hrvatskoj umire sedam do deset hrvatskih branitelja.
 
Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur naglasio je kako se istinski heroji nikada ne zaboravljaju, a ovakve tužne obljetnice čuvaju od zaborava sjećanja na njihovu ulogu u Domovinskom ratu.
 
Vijenac na grob Marka Babića položila su brojna izaslanstva, članovi obitelji, suborci, gradske organizacije HDZ-a i HKS-a, te Grad Vukovar.
 
Igor Gavrić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara naglasio je kako je Marko Babić uz general-bojnika Blagu Zadru jedan od najvećih heroja Domovinskog rata i obrane Vukovara, a uspomena na njega živjet će vječno.
 
Marko Babić umro je u 42. godini 05. srpnja 2007. od posljedica moždanog udara, a  zahvaljujući Gradu Vukovaru i članovima Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Marka Babića, velikog čovjeka, prijatelja i heroja Trpinjske ceste prisjetili su se brojni sugrađani.