Kultura i obrazovanje

Dana 11.travnja 2024.godine u izložbenom paviljonu Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba Zbirka Tomljanović i Kljaković u sakralnoj umjetnosti u suradnji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i Memorijalne zbirke Jozo Kljaković iz Zagreba.

Predstavljeni su dijelovi umjetničke autorske Zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović, uz slike i crteže sakralne tematike Joze Kljakovića iz fundusa Memorijalne zbirke.


Ovim izložbenim projektom ostvarena je suradnja objedinjena u sakralnoj tematici kao rezultat kustoskog projekta kustosica i voditeljica zbirki Marije Šarić-Ban (Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel) i Lidije Fištrek (Memorijalna zbirka Jozo Kljaković, Zagreb). Gostujuća izložba Zbirka Tomljanović i Kljaković u sakralnoj umjetnosti u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz u Vukovaru, objedinjena je u sakralnoj tematici iz fundusa obiju zbirki (Tomljanović-Kljaković).


Okupljene je pozdravila ravnateljica Ana Filipović, dok su o izložbi govorile kustosice izložbe Marija Šarić-Ban i Lidija Fištrek koje su pojasnile da ovom izložbom i provedenim istraživanjem promiču stvaralaštvo Ane Tomljanović i Ivana Tomljanovića, kao i Joze Kljakovića, jednog od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća.

Suradnjom i povezivanjem triju institucija u kulturi, Gradskog muzeja Vukovar, Memorijalne zbirke Jozo Kljaković i Narodnog muzeja Zadar, ostvarena je razmjena u okviru izložbenog programa u Zadru, Zagrebu i Vukovaru.

U ime grada Vukovara izložbu je otvorila Ružica Marić, savjetnica za kulturu gradonačelnika grada Vukovara, te se zahvalila za niz godina prijateljske suradnje sa gradom Zadrom i Zagrebom.


Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zadarske županije, Grada Zagreba i Grada Vukovara.
Gostujuću izložbu Zbirka Tomljanović i Kljaković u sakralnoj umjetnosti u Gradskom muzeju Vukovar možete pogledati do 15.svibnja 2024.godine.
Foto: Miroslav Šlafhauzer

Izložba je otvorena do 10. svibnja 2024. godine.

Projekt "Kad se male ruke slože, sve se može!" Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara

Dvostruki trijumf i dva pehara vukovarskim gimnazijalcima

Gimnazija Vukovar: Radionica AI eksperimenti

Scenariji virtualne stvarnosti - edukativna radionica u povodu obilježavanja DSI 2024

12. prosinca 2023. - Nagrada za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva uručena je danas dugogodišnjoj ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar Ružici Marić, koja je velikom ljubavlju prema svom gradu, trudom i iznimnim profesionalizmom gotovo iz pepela uspjela obnoviti Muzej te njegovom muzeološkom koncepcijom osvojiti jednu od najprestižnijih svjetskih muzeoloških nagrada.

OTVORENA IZLOŽBA GORDANE BAKIĆ POD NAZIVOM SLIKE I PANORAME

Održan 1.samostalni koncert TAMBURAŠKOG ORKESTRA DUNAV Vukovar

GIMNAZIJA VUKOVAR: Kako podaci postaju stvarnost- radionica o velikim podacima i podatkovnoj ekonomiji


Na Učilištu Studium Vukovar, 22. listopada, održana je radionica o velikim podacima i podatkovnoj ekonomiji s naglaskom na obrazovanju djece i mladih. Ova je ciljana publika najizloženija velikim podacima kroz svoje online aktivnosti, pametne uređaje i društvene medije. Tijekom radionice naučili su što su to osobni podaci te razmatrali načine na koje ih internetske kompanije mogu iskoristiti. Proučavanje ključnih koncepata poput ciljanog oglašavanja, kolačića, Opće uredbe o zaštiti podataka i umjetne inteligencije omogućilo im je bolje razumijevanje kompleksnih mehanizama prikupljanja i korištenja osobnih informacija kao i kritičko promišljanje o etičnosti upotrebe prikupljenih informacija.


Veliki podaci predstavljaju ogromne količine podataka koje se prikupljaju iz različitih izvora, kao što su internetske aktivnosti, senzori, mobilni uređaji, društveni mediji i slično. Ti se podaci potom analiziraju kako bi se dobile korisne informacije i uvidi koji mogu poslužiti različitim svrhama. Jedan od ključnih aspekata podatkovne ekonomije je način na koji internetske kompanije koriste osobne informacije svojih korisnika. Mnoge od ovih kompanija prikupljaju ogromne količine podataka o korisnicima, uključujući informacije o njihovim navikama pretraživanja, ponašanju na internetu i interakcijama na društvenim mrežama. Ovi se podaci koriste za personalizaciju sadržaja, ciljanje oglasa i razvoj novih proizvoda i usluga. Stoga su u sklopu radionice, učenici imali priliku proučiti načine na koje veliki podaci utječu i na njihove osobne informacije. Zadatak je bio razmotriti koje se informacije prikupljaju o njima samima svaki puta kada su na internetu i što to internet "zna/ne zna" o njima. Učenici su potaknuti na promišljanje o svim internetskim stranicama, aplikacijama i uređajima koje koriste kako bi se povezali na internet, neovisno radi li se o gledanju videozapisa, slušanju glazbe, igranju igara ili učenju. Potom su osvijestili koje su sve informacije o sebi dijelili putem nabrojanih aplikacija uvidjevši kako internetske stranice koje posjećujemo prikupljaju informacije o našim interesima i ponašanju na internetu. Na temelju tih informacija stvaraju se profili o nama i našim interesima koji se temelje upravo na našem "podatkovnom otisku" što izravno omogućuje prilagodbu oglasa i sadržaja prema individualnim preferencijama korisnika. Potaknuti pitanjem „ Što bi se sve moglo pronaći unosom vlastitog imena u tražilicu Google?“ osvijestili su i činjenicu da tražilica može prikazati mnoštvo podataka koje nisu namjeravali izravno iskazati ili podijeliti što je povuklo i kritičko razmatranje etičkih aspekata upotrebe tih informacija. Etičnost upotrebe podataka postaje sve važnija tema koja razmatra i pitanja privatnosti, sigurnosti i transparentnosti u vezi s prikupljanjem i korištenjem osobnih podataka. Učenici su potaknuti razmišljati o tome kako se korporacije odnose prema podacima korisnika, kako se osigurava zaštita privatnosti i koje su posljedice neetičkog postupanja s podacima.


U sklopu radionice učenici su dobili izazov dizajnirati gotov proizvod koristeći informacije prikupljene od kupaca izmišljene trgovine Fashion Store. Prikupljeni podaci postali su osnova u donošenju ključnih dizajnerskih odluka, usmjeravajući ih prema stvaranju proizvoda prilagođenog potrebama i preferencijama ciljane skupine. Nakon analize prikupljenih podataka, osmislili su dizajn proizvoda, koristeći svoju kreativnost i inspiraciju kako bi novi proizvod bio jedinstven i privlačan. Ova im je aktivnost omogućila praktičnu primjenu znanja o prikupljanju i analizi podataka u svijetu dizajna i mode. Po završetku aktivnosti, prezentirali su svoje nove proizvode i objasnili kako su podaci kupaca oblikovali njihove dizajnerske odluke. Proučavanjem dinamike suvremenog tržišta, posebno istraživanjem događanja poput Black Friday i World Buy Nothing Day, učenici su dodatno proširili svoje razumijevanje modne industrije. Shvatili su da Black Friday (Crni petak) predstavlja vrhunac potrošnje tijekom godine, a prikupljeni podaci osnovu za dublje razumijevanje potrošačkih navika i trendova. S druge strane, World Buy Nothing Day (Svjetski dan nekupovanja) donosi kontrastan pogled na potrošnju, naglašavajući važnost održivosti i ekoloških utjecaja modne industrije. Ovaj kontrast između intenzivne potrošnje i održivog pristupa predstavlja ključni element u oblikovanju svijesti o globalnim trendovima i odgovornom dizajnu.


Radionica u organizaciji učenika i nastavnika vukovarske gimnazije Sanje Pavlović Šijanović, Antonije Milić i Davora Šijanovića, učenicima je pružila temeljno razumijevanje tema vezanih uz velike podatke i podatkovnu ekonomiju, potaknula ih na kritičko razmišljanje i razmatranje etičkih aspekata ovih tema te ih obogatila znanjem koje će im zasigurno biti korisno u svijetu koji sve više ovisi o informacijama i podacima.