U ponedjeljak, 3. listopada 2022. na šetnici uz Dunav u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, održana je četvrta, ujedno i zadnja u projektu Putevima ekološke renesanse, akcija u zajednici pod nazivom „Volonterska šetnica“.

U suradnji s tvrtkom Komunalac d.o.o. iz Vukovara postavljene su drvene kućice za knjige i zasadilo se ukrasno grmlje i cvijeće.

Učenici Srednje strukovne škole Marko Babić i Tehničke škole Nikole Tesle iz Vukovara, te domaći i međunarodni volonteri farbali su kućice i pomagali oko sadnje.

Gradska knjižnica Vukovar se pobrinula da kućice za knjige budu prepune različite literature koja će biti sugrađanima na raspolaganju za užitak čitanja uz Dunav.

Cilj akcije je podići razinu svijesti o ekologiji i održivom razvoju te potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici.

Prethodno ovom događaju, učenici dvije srednje škole s područja Grada Vukovara prošli su kroz pet modula edukacija na temu ekologije i održivog razvoja, te proveli tri ekološke akcije u zajednici (kompostiranje i sadnja, informiranje putem web-a i kreativna radionica).

Do kraja projekta planira se izraditi priručnik kao alat za korištenje provedene metodologije rada i organizirati završni događaj na kome će biti predstavljeni svi rezultati projekta. Provedba projekta omogućena je financijskim sredstvima iz programa Civic Europe.