Ako je tvoj odgovor na ova pitanja potvrdan, prijavi se na besplatni online tečaj permakulturnog dizajna u organizaciji Udruge žena Vukovar i Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarskih leptirića! Tečaj vode renomirani stručnjaci na području permakulture, održivog razvoja i građanskog aktivizma, Cvijeta Biščević, Gordana Dragičević i Veljko Armano Linta. Tečaj se sastoji od sedam webinara, a održavat će se svakog četvrtka, u periodu od 27. listopada do 8. prosinca. Požuri i prijavi se putem ove poveznice, jer broj sudionika je ograničen! Prijave su otvorene do 24. listopada u podne, odnosno dok se ne popune sva raspoloživa mjesta za edukaciju.

– Prednost prilikom prijava imaju osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju, predstavnici udruga koje ih podržavaju te sadašnji i budući volonteri Društvenog vrta spremni na trajniji vrtlarski angažman. Ovisno o potrebama sudionika tečaja, osigurat ćemo i tumačenje na hrvatski znakovni jezik – ističe Mirjana Mizdrak Mišanović iz Udruge žena Vukovar, asistentica na projektu “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” u okviru kojeg se održava tečaj.

Teme tečaja su permakulturni principi i tehnike oblikovanja prostora, briga o tlu i održivom uzgoju hrane te metode konstruktivne komunikacije, timskog rada i zajedničkog donošenja odluka. Na interaktivan način zabilježit će se potrebe i želje sadašnjih i budućih korisnika vukovarskog Društvenog vrta. Zatim će svi sudionici, uz podršku voditelja tečaja, izraditi skicu buduće prostorne organizacije Društvenog vrta u Vukovaru.

– Na temelju skice arhitekti će izraditi idejno rješenje i 3D vizualizaciju našeg vrta. Zatim ćemo pristupiti uređenju pristupnog puta za osobe s invaliditetom koji će koji će sasvim sigurno olakšati pristup vrtu i našim starijim sugrađanima, majkama s djecom u kolicima i svima koji se otežano kreću. Slijedi postavljanje povišenih gredica i elemenata osjetilnog vrta. Veselimo se što ćemo u našoj zajednici izgraditi pristupačan i uključiv Društveni vrt- kaže Mizdrak Mišanović.

Termini održavanja tečaja:

27.10., 10.11., 17.11., 24.11., 1.12., 8.12., 11:30-13:30 h
3.11, 11:30-14:30
Tečaj vode:

Gordana Dragičević diplomirala je fiziku te se posvetila izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta uz ekoaktivizam i permakulturu. Supokretačica je nekoliko urbanih inicijativa, bavi se edukacijom te mentorira aktivne pojedince i građanske inicijative u zajednici. Posebni interesi u permakulturi su joj sistemski dizajn,



samoorganizacija te održivi sustavi za uzgoj hrane uz polikulturu, trajnice i samoniklo jestivo bilje. Permakulturnu diplomu stekla je 2013. godine otkad vodi 72-satne tečajeve, a od 2015. je certificirana tranzicijska trenerica.

Cvijeta Biščević je permakulturna dizajnerica i edukatorica s diplomom inženjerke arhitekture i urbanizma. Od 2012. istražuje praktična rješenja za održivu svakodnevicu te aktivno promiče unapređenje prehrambenog sustava kroz primjenu načela regenerativne poljoprivrede. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a posebnu strast razvila je prema kompostiranju i mikroorganizmima kao ključnim saveznicima u procesu biološke prerade organske komponente otpada. Kroz predavanja, radionice, dizajniranje, implementaciju i savjetovanje nastoji prenijeti entuzijazam za regeneraciju tla kao ključnog alata za prilagodbu agroekosustava klimatskim promjenama.

Veljko Armano Linta je arhitekt, facilitator i edukator iz područja održivosti. Svojim raznolikim profesionalnim djelovanjem nastoji doprinijeti razvitku regenerativne kulture, odnosno obnovi ekosustava i društveno-ekonomskih obrazaca i praksi. Završio je United World Colleges u Norveškoj, Arhitektonski fakultet u Zagrebu i međunarodne Gaia Education programe s podrškom UNESCO-a (Design for Sustainability, Ecovillage Design Education, Sustainable Development Goals Multiplier i Training of Trainers). Vodi participativne radionice o održivosti, bavi se izradom scenarija poučavanja međupredmetne kurikularne teme Održivi razvoj, i prakticira participativni, integrativni i regenerativni pristup projektiranju. Sa suprugom vodi Studio Armano Linta za arhitekturu i dizajn.

Fotografija: Sue Wetjen/Shutterstock.com

Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.
Sadržaj ove web objave isključiva je odgovornost Zelene Istre i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Projekt “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” je podržan sa € 90.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.