22. veljače obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Jedanaest organizacija civilnog društva, članice Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela javnim će istupima podsjetiti na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.

Mrežu podrške i suradnje čine Ženska soba kao koordinatorska organizacija te deset partnerskih organizacija među njima je i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima. Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela te prekršaja nasilja u obitelji se pruža na području 17 županija u Republici Hrvatskoj. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva pravosuđa i uprave.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je u Mreži od 2018. godine kroz ured u Varaždinu, a od 1. siječnja 2022. godine i kroz ured Vukovar i ured Osijek.

U okviru Mreže žrtve mogu saznati svoja prava i dobiti odgovarajuću pomoć i podršku;
-emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima
-psihološko i pravno savjetovanje
-pratnju na sud
-pratnju na policiju, državno odvjetništvo i Zavode za socijalni rad
-podršku osobama koje nisu prijavile kazneni djelo te podršku nakon završetka sudskog postupka.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas, međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Uz to u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo, a prvenstveno umanjilo strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka.

U uredu Vukovar u 2023. godini prema žrtvama kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji pruženo je 340 usluga. U Uredu Vukovar najviše su pružene usluge emocionalne podrške i informacija te potom, pravno i psihološko savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave ali i nakon kraja sudskog procesa. Važno je naglasiti da je sve navedeno potpuno besplatno, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške. U Ured Vukovar u 2023. godini najčešće su se obratile žrtve nasilja u obitelji, prijetnje, povrede dužnosti uzdržavanja, tjelesnih ozljeda, nametljivog ponašanje, prijevare, kaznenih djela protiv imovine, učestali su i zahtjevi civilnih žrtava rata za ostvarivanje svojih prava.

Na Mreži su u uredu Vukovar tijekom 2023. godine volontirale 3 volonterke te je odrađeno 129 volonterskih sati.

Žrtve pomoć mogu zatražiti putem telefona; 032/639-333, e-mailom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili osobno u prostorima Udruge za podršku žrtvama i svjedocima u ulici Ljudevita Gaja 12 Vukovar, svakim radnim danom od 8 do 16 sati.