Okrugli stol Dokle se stiglo s mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja? održan je 14. siječnja 2013. godine u hotelu Lav u Vukovaru. Potporu organizaciji okruglog stola su dali Grad Vukovar i njemačka zaklada Friedrich Ebert, a sudjelovalo je 50 društveno i politički aktivnih građana iz Slavonije i Baranje koji i dalje sudjeluju u procesu.

Pozdravne riječi nazočnima su uputili gospođa Ljiljana Gehrecke u ime EDVU i Zaklade Friedrich Ebert, gradonačelnik grada Vukovara gospodin Željko Sabo i župan Vukovarsko-srijemske županije gospodin Božo Galić.

Sudionici okruglog stola su čuli izlaganja gospodina Ivice Vrkića, tadašnjeg predstojnika Vladinog ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu u Osijeku za provedbu aktivnosti u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, gospodina Vojislava Stanimirovića, tadašnjeg zamjenika predsjednice Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, gospođe Katarine Kruhonja tadašnje predsjednice Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka i dobitnice Alternativne Nobelove nagrade za mir, te gospodina Alberta Victora van der Linde, međunarodnog konzultanata.

Podijeljeni u manje grupe, svi sudionici okruglog stola su imali priliku sudjelovati u razgovoru. Tako je prikupljena bogata zbirka mišljenja i ideja, koje su prezentirane i prihvaćene na završnom plenumu, kao poruke okruglog stola, a naknadno će biti objavljene ne Internet stranici EDVU.

Tijekom trajanja okruglog stola više puta su se čule riječi podrške za organiziranje diskusija koje stvaraju prostor za kvalitetnu komunikaciju, za proradu prošlosti, te otvaraju prostor za izradu platforme za kreiranje ljepše budućnosti. Naglasak je stavljen na temeljne osnove za kvalitetnu komunikaciju, koja će dovesti do kvalitetnijeg funkcioniranja zajednice. Neke od njih su razum, iskrenost, povjerenje, praštanje, dijalog, edukacija.

{gallery}2013/01/14/06{/gallery}