Radi podrške sustavnom i kvalitetnom uvođenju građanskog obrazovanja, u ponedjeljak, 13. siječnja 2014. u hotelu Lav u Vukovaru na konferenciji „Znam, razmišljam, sudjelujem" okupit će se predstavnici relevantnih institucija, škola i organizacija civilnog društva. Na konferenciji će sudjelovati i učenici Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru koji su sudjelovali u eksperimentalnoj provedbi građanskog odgoja i obrazovanja te predstavnici učenika iz Nacionalnog vijeća učenika.

Rezultate eksperimentalne provedbe Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja predstavit će Vedrana Spajić Vrkaš s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega slijedi rasprava o preduvjetima i podršci uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja. Jesu li osigurani uvjeti i budžet za sustavno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, pojasnit će Darko Tot iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, dok će o planovima za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika govoriti Nevenka Lončarić Jelačić iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Lovorka Bačić iz Centar za mirovne studije opisati će mogućnosti suradnje škola i organizacija civilnog društva, dok će Maja Rukavina i Anela Nikčević Milković sa Sveučilišta u Zadru dati pregled potreba učiteljskih studijskih programa za građanski odgoj i obrazovanje.

Drugi panel odgovorit će na pitanje koliko je promicanje interkulturalnosti, učenje o vlastitoj i dugim kulturama te učenje o različitim kulturnim utjecajima na zavičaj prisutno u školama.
Konferenciju organiziraju Centar za mirovne studije, GONG i Mreža mladih Hrvatske u okviru programa Dana mira u Vukovaru - obilježavanja mirne reintegracije Vukovara.