{gallery}2015/10/29/01{/gallery} Program radionica "Rastimo zajedno Plus" namijenjen je roditeljima djece s teškoćama u razvoju i održava se u prostoru Udruge Vukovarski leptirići. Program je razvijen tijekom 2012. i 2013. godine, pod okriljem Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a vode ih djelatnice Obiteljskog centra Vukovar.

Svrha Programa radionica s roditeljima „Rastimo zajedno Plus" je omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču osobni rast i razvoj kompetentnosti i roditelja i djeteta.

Glavni cilj Programa radionica je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojem roditelji s voditeljicama radionice i s drugim roditeljima:

- razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo
- upoznaju bolje sebe kao roditelja i prepoznaju učinkovite načine kako se nositi s dodatnim opterećenjima pod kojima žive
- načine na koje se odnose prema svom djetetu
- doznaju i za druge moguće načine odnošenja prema djetetu.

Također se upoznaju sa znanstvenim stajalištima o razvojno poticajnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i
o roditeljstvu na dobrobit djeteta i roditelja.

Program radionica s roditeljima djece s teškoćama u razvoju „Rastimo zajedno Plus" sastoji se od jedanaest dvosatnih konceptualno i tematski povezanih radionica koje provode posebno educirani voditeljski timovi stručnjaka za podršku ranom razvoju:

- Svako je dijete posebno, svaki je roditelj poseban
- Između očekivanja i prilagodbe
- Četiri stupa roditeljstva
- Psihološke potrebe djeteta i roditeljski ciljevi
- Sva naša djeca i kako ih volimo
- Slušanje – važna vještina roditeljstva
- Kako dijete uči o svijetu oko sebe?
- Granice: zašto i kako?
- Roditeljske odgovornosti
- Biti roditelj: utjecaji i izbori
- Završetak i novi početak

Zašto „Rastimo zajedno Plus"? Roditelj djeteta s teškoćama u razvoju u svom roditeljstvu ima mnogo „dodataka" – proživljava više strepnje i stresa, više izazova i pobjeda i treba više informacija, više razumijevanja, više stručnog rada, više brige društva. Svi ti „dodatci" nazvani su „plus". Stoga su ove radionice namijenjene osnaživanju roditelja da bi njihov dodatak roditeljstvu koje žive imao pozitivan predznak.

Nakon završetka Programa radionica, roditelji će se nastaviti susretati u Klubu roditelja Rastimo zajedno Plus.