{gallery}2016/03/10/02{/gallery} U ponedjeljak 7.03 povodom Dana žena udruga Vukovarci dobre volje održala je u Gradskoj knjižnici Vukovar predavanje koje su vodili članovi udruge Dejan Gemeri i Lena Vrtarić.

Nakon prve ženske konferencije koja je održana 1910. godine u Kopenhagenu, tradicionalno se svake godine obilježava Međunarodni dan žena. Ideja se pojavila zbog industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta među ženama radnicama koje su marširale i iskazivale svoje nezadovoljstvo, a jedni od glavnih razloga za javne demonstracije bile su niske plaće i loši uvjeti za rad. Iako su Socijalističke revolucije donijele priznavanje formalnih prava za žene, ono ipak nije ukinulo hijerarhije na temelju spola niti je dovelo do istinske jednakopravnosti.

Osim aluzija na mušku predrasudu ne postoji ništa što bi moglo objasniti zbog čega se ženama u prošlosti nije posvećivala pozornost. Naime, postoji jedna neizbježna činjenica, a to je upravo hijerarhijska ovisnost koja prikazuje dva termina. Jedan koji je dominantan, često vidljiv i ima prvenstvo, kojeg predstavljaju muškarci, te onaj drugi, često nevidljiv, subordiniran i neprisutan kojeg predstavljaju žene. Pa ipak, upravo je u ovom poretku drugi termin nazočan i glavni jer je potreban za definiciju prvog. Što nam ide u prilog prilikom prikaza potpuno apsurdnog načina na koje su žene bile tretirane u društvenoj konstrukciji.
Treba nam ponovna društvena reinterpretacija definicija ženskih uloga. Jasno razlikovanje riječi „Rod" i „Spol" što se često tumače kao istoznačnice. Shvaćanje da su podaci o muškarcima ujedno i podaci o ženama. Takva interpretacija odbacuje ideje zasebnih sfera, odnosno da jedna sfera ima tek malo ili gotovo ništa s drugom.

Društveno je nužno istaknuti i mijenjati nejednakosti između žena i muškaraca, a ne samo simpatizirati i suosjećati se s nepravednošću na koji društvo tretira žene. Potreban nam je kolektivni pokušaj konfrontacije s postojećim raspodjelama moći i intenzivan rad na njihovoj promjeni.