{gallery}2016/05/30/01{/gallery} Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i udruga „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije" – ogranak Vukovar sudjelovali su na Danima otvorenih vrata udruga, u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, u Vukovaru 25. lipnja 2016. godine.

U kratkom obraćanju okupljenima i medijima, predsjednica UDPNHBDR Sandra Milić istaknula je da udruga već nekoliko godina sudjeluje na manifestaciji Dana otvorenih vrata udruga, ali po prvi puta u Vukovaru, gdje je sjedište udruge državne razine. U svom sastavu udruga trenutno broji 11 županijskih Podružnica, od kojih je zadnja osnovana u Gospiću prije 10ak dana, za Ličko-senjsku županiju. Okupljenima je predstavljen dosadašnji rad udruge i projekti koje provodimo, razne humanitarne akcije koje organiziramo i u koje je udruga uključena. Posebno smo izdvojili 9. po redu mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga" koje udruga organizira u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 20. studenoga, psihološku pomoć koju omogućavamo članovima udruge, razne edukativne radionice, sportske i druge susrete.

Posebnu važnost udruga daje pitanju nestalih osoba iz Domovinskog rata, te je i ovom prilikom naglašeno da Republika Hrvatska još uvijek traga za 933 nestala hrvatska branitelja i civila, te su ukratko predstavljene aktivnosti članova udruge po ovoj problematici. Još jednom smo podsjetili i pozvali građane koji imaju bilo kakve informacije o nestalim osobama, da iste mogu dojaviti na anonimni broj 072 111 111.

Rad Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara predstavio je predsjednik Franjo Šoljić istaknuvši kako se, osim obilježavanja svih manifestacija i obljetnica vezanih uz branitelje i Domovinski rat, bave i brojnim humanitarnim akcijama, a ovo je prigoda da građane upoznaju sa svojim aktivnostima.

„U okviru udruge održavamo radionice na kojima izrađujemo razne rukotvorine s kojima sudjelujemo na sajmovima, pomažemo jedna drugoj, također organiziramo i okrugle stolove te festival domoljubne poezije. Često nas ne doživljavaju kao sudionice Domovinskoga rata, često smo zakinute... trudimo se, želimo pokazati da nas ima i da radimo" - rekla je Irena Đuđar, predsjednica Udruge „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije" – ogranak Vukovar. Najavila je i da će 4. lipnja u Vinkovcima po prvi puta organizirati Dan žena braniteljica, sudionica Domovinskoga rata iz cijele Hrvatske.

Danima otvorenih vrata udruga nazočili su i predstavnici Grada Vukovara - dogradonačelnik gosp. Marijan Pavliček, predsjednik gradskog vijeća grada Vukovara gosp. Igor Gavrić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti gđa. Ana Živanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša gosp. Goran Martinović i viši stručni suradnik za sport i branitelje gosp. Dado Marković. Pisanu podršku povodom Dana otvorenih vrata udruga uputio je i ministar branitelja, gosp. Tomo Medved.

Okupljenima i medijima obratio se dogradonačelnik grada Vukovara koji je istaknuo važnost udruga za zajednicu u kojoj djeluju „Podržavamo ovakve inicijative jer se branitelji u hrvatskom društvu često prikazuju u negativnom svjetlu. Osobno smatram da oni itekako doprinose razvoju društva. Ne samo kroz rad udruga, nego i u raznim drugim sferama od gospodarstva, sporta itd., gdje pokazuju da im je uistinu stalo do države za koju su se borili."