{gallery}2015/09/23/01{/gallery} Razvojna agencija Vukovar d.o.o. izradila je za Grad Vukovar dva projekta koja su aplicirana na Natječaj Ministarstva turizma (Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini)

Naziv prvog projekta je Uređenje i opremanje EUROvelo 6 biciklističke rute na potezu od Luke Vukovar do ušća Vuke.

Predmet financiranja javna je cikloturistička infrastruktura.

Hrvatske vode na potezu od luke Vukovar do ušća Vuke u Dunav uređuju obaloutvrdu te grade pješačku i biciklističku stazu, dok su paralelno s izvođenjem radova predviđeni i ugradnja javne rasvjete i urbane opreme u vrijednosti od cca 1,7 milijuna kn (obveza Grada Vukovara), a za koje se ovaj projekt kandidira.

Cilj ovog projekta je uređenje prve faze dunavske EUROvelo 6 staze kroz Vukovar, njegovo primjereno turističko označavanje te otvaranje središta grada prema Dunavu i prostora oko šetnice za razvoj javnih i turističkih sadržaja.
Nakon završetka, odnosno uređenja prve faze dunavske šetnice od luke Vukovar do ušća Vuke, cikloturisti će biti preusmjereni na rutu koja će ih voditi pokraj dvorca Eltz do baroknog centra i uz druge sadržaje osigurati dulje zadržavanje cikloturista u gradu Vukovaru.

Ukupan iznos potrebnih sredstava za realizaciju cijelog projekta iznosi 1.663.019,50 kn, dok je traženi iznos potpore MINT-a 1.330.415,60 kn.

Drugi je aplicirani projekt „Razvoj cikloturističke mreže grada Vukovara s povezivanjem EUROvelo 6 međunarodne i Srijemske regionalne rute"

Cilj projekta je izradom projektne dokumentacije pridonijeti realizaciji potrebne cikloturističke infrastrukture iznimno važne za povećanje sigurnosti cikloturista zbog gustoće prometa na postojećim prometnicama.
Trenutno je „Ruta Dunav" samo označena biciklističkim signalom „EuroVelo 6" koji su postavljeni uz kolnik za motorna vozila.
Nakon završetka projekta, realizacijom potrebne projektne dokumentacije, stvorit će se preduvjeti za realizaciju cikloturističke infrastrukture te osigurati povećanje pristupačnosti svim destinacijama, lako zaustavljanje i odlaganje, intenzivno uživanje u prirodi i ljepoti krajolika, kulturno povijesnoj baštini i gastronomiji te razvoj ekoturizma, kulturnog, zdravstvenog i športskog turizma, kako u urbanom tako i ruralnom okruženju.

Ukupan iznos potrebnih sredstava za realizaciju cijelog projekta iznosi 775.000,00 kn, dok je traženi iznos potpore MINT-a 620.000,00 kn.