U utorak, 30. travnja 2013. otvorena je u Hrvatskom domu Vukovar izložba umjetničkih fotografija Darija Matića "Sedam dana tišine". Izložba će biti otvorena do 9. svibnja.

"Sedam dana tišine je serija fotografija snimljena u mom rodnom gradu Vukovaru. To je mali gradić na istoku Hrvatske, uništen u ratu prije dvadeset godina i obnovljen deset godina nakon toga. Prije razaranja Vukovar je bio grad s izrazito lijepom arhitekturom i dušom, smješten na predivnoj rijeci Dunav. Iako je obnovljen nakon završetka rata, ljepota i energija starog Vukovara nikad nisu vraćene u prvobitno stanje. Umjesto toga, Vukovar je postao jedinstvena kombinacija uništene ljepote, koja nastavlja živjeti na čudan način, i obnovljenih građevina. Neobičnom tišinom prožeta je svaka ulica kroz koju prođeš i svako polje kojim hodaš. Najimpresivniji dio cijele ove priče je da, unatoč uništenju, i dalje postoji poseban oblik ljepote i tišine koji je jači od bilo kakvog razaranja. Proveo sam sedam dana ove zime u dugim šetnjama gradom tražeći ove jedinstvene oblike ljepote i mira. Serija je snimljena Camerom obscurom koja mi je omogućila da uzmem vremena i promotrim sva ova mjesta u tišini, te zabilježim njihovo postojanje izravno na film, bez objektiva ili bilo kakve leće između objekta i medija na koji su fotografije zabilježene." (D.M.)

Dario Matić rođen je 3. srpnja 1990. godine u Vukovaru. Fotografijom se počinje baviti 2007. godine. Najveći interes pokazuje u području dokumentarne fotografije i radu camerom obscurom. Fotografira isključivo na film. Kroz medij fotografije voli istraživati nevidljivi svijet oko sebe koji se skriva ispod maske realnosti. Do sada je održao četiri samostalne izložbe i sudjelovao na nekoliko skupnih. Jedan je od osnivača fotografskog kolektiva za analognu fotografiju pod imenom Dirtygrain. Student je treće godine snimanja i fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

{gallery}2013/05/02/07{/gallery}