{gallery}2014/05/05/03{/gallery}Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar i ove se godine organizacijom različitih kulturnih događanja uključila u obilježavanje svečanosti proslave Dana grada. U suradnji s Plesnim klubom Mambo i OŠ Dragutina Tadijanovića – plesnim odjelom 29. travnja obilježen je Međunarodni dan plesa. Pred mnogobrojnom publikom koja je uživala u jednosatnom programu svoje plesno umijeće pokazali su članovi vukovarskih plesnih studija, od onih najmlađih koji su tek napravili svoje prve plesne korake, do veterana koji iza sebe imaju 20 godina rada. Sudjelovale su male polaznice Plesne igraonice Hrvatskog doma, polaznice plesnog odjela glazbene škole, polaznice Plesnog studija „Mambo" i Plesne grupe „Venera". Ako je suditi po reakcijama publike, ovakvih susreta trebalo bi biti više.

Izložba stripova i ilustracija Nenada Barinića kojom se obilježava 30 godina umjetničkog stvaralaštva svakako je jedan od kulturnih događanja koji u programu ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada zauzima posebno mjesto. Barinićevo ime dobro je poznato ljubiteljima i poznavateljima domaćeg stripa. Izložba obuhvaća tek manji dio autorovog opusa , što je diktirano prostorom u kojem je postavljena izložba. Po riječima samog autora, posebno zadovoljstvo i čast za njega predstavlja što je izložba organizirana u gradu u kojem živi i stvara i što je dio programa svečanosti obilježavanja Dana grada. Izloženi su radovi nastajali od samog početka umjetnikovog stvaralaštva do danas, tematika je različita. Posebno zanimljiv izložak na večeri otvaranja bio je motocikl u vlasništvu autora, oslikan takozvanom airbrush tehnikom, što otkriva još jednu veliku ljubav autora – motociklizam. Doda li se tome još i ljubav prema ribolovu, pruža nam se prilika upoznati autora kao jednu izuzetno zanimljivu osobu koja je svoje ljubavi uspjela prenijeti publici na poseban način – crtanjem stripa.

Naš poklon gradu za njegov dan završili smo predstavom za najmlađe „Ružno pače". To je predstava nastala na ovogodišnjem Vukovarskom lutkarskom proljeću u kojoj sudjeluju polaznice radionice. Organizirana je u suradnji s Udrugom odgojitelja Vukovarsko-srijemske županije „Terina".

Djelić atmosfere s opisanih događanja pokušajte naći u fotografijama koje slijede.