{gallery}2014/12/24/02{/gallery}U Hrvatskom domu Vukovar u prosincu 2014. održali su se brojni programi – što u organizaciji ustanove, što samo u prostoru – ali pretežno u okviru Vukovarskih adventskih svečanosti, koje pod ovogodišnjim sloganom „Vukovar, svjetlo budućnosti" zajedno organiziraju ustanova, Gradski muzej i Franjevački samostan.

Osim Novogodišnjeg koncerta opernog orkestra HNK Osijek, za prigodne su glazbene programe zaslužni još i Gradski puhački orkestar Vukovar (Božićni koncert), HKGD Dunav Vukovar s KUD-om Kristal-Sladorana iz Županje (Božićni koncert prijateljstva), Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Baja-Stipić" (božićne pjesme) te Glazbeni odjeli OŠ Dragutina Tadijanovića (Božićni koncert). Doživljaj klasične glazbe Vukovarcima je omogućio Hrvatski komorni orkestar, a jazza Zagreb jazz quintet.

U Ružičkinoj kući svoje je slike, apstraktne i ekspresionističke provenijencije, izložilo troje umjetnika iz Borova naselja: Sofija Kikić, Stevica Bugadžija-Pilot i Dario Šošić, a u foyeru Hrvatskog doma postavljena je izložba Josipe Dević „Na jaslicama duše" koja ima želju „probuditi kod promatrača svijest o prisutnosti ljepote među nama, prvenstveno ljepote Stvoriteljeva stvaralaštva".

Dječje kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka gostovalo je u Hrvatskom domu s predstavom „Betlehemska zvijezda". Odgojiteljice Dječjeg vrtića Vukovar I. postavile su „Putovanje malog puža", humanitarnu predstavu za Vukovarske leptiriće, dok je skupina Jabučice područnog objekta Vukovar novi istog vrtića izvela prigodnu predstavu „Božićna zvijezda". Dramski studio Hrvatskog doma, koji čine vukovarska djeca, a vodi ga Lidija Helajz, priredio je za kraj prvog polugodišta prigodne blagdanske igrokaze. Premijeru je doživjela i predstava „Harpa" prema tekstu Ivana Vidića, profesionalna kazališna produkcija Hrvatskog doma.

Već treći put održan je Vukovarski festival igre i smijeha u organizaciji Udruge osoba s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar, a od događanja u prosincu treba još spomenuti i kako su ovogodišnja druga i četvrta adventska svijeća zapaljene u Hrvatskom domu – drugu su zapalili kulturnjaci, a četvrtu uspješni učenici vukovarskih škola.

Želimo vam sretne blagdane i praznike, i vidimo se u Hrvatskom domu Vukovar i u 2015. godini!