{gallery}2016/03/22/02{/gallery} Radionicom KAKO ČITATI DRAMSKI TEKST – KAKO GLEDATI PREDSTAVU za odgajatelje, učitelje i nastavnike, koju je vodila dramaturginja Maja Sviben, održanom 19. ožujka 2016, završilo je 21. VUKOVARSKO LUTKARSKO PROLJEĆE u Hrvatskom domu Vukovar.

Od ponedjeljka, 14. ožujka do subote odigrano je sedam različitih predstava za najmlađu publiku: SNJEGULJICA (GKL Rijeka), GOSPODIN MRAK I TRI BIJELA ŠEŠIRIĆA (Kazalište Virovitica), PAR CIPELA (DP Subotica), VUČJE SRCE (KD Pinklec Čakovec), PALČICA (Zagrebačko kazalište lutaka) i ZEKO TRAŽI MAMU (GKL Split). Posjet je bio dobar, naročito na jutarnjim i podnevnim izvedbama, namijenjenim organiziranom posjetu vukovarskih dječjih vrtića i škola, na kojima se tražilo mjesto više.

Osim predstava, djeci i odraslima ponuđeni su još neki sadržaji. Na zgradi Hrvatskog doma izvješeni su dječji portreti, crteži nastali u prigodi Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku – riječ je o izložbi ZASTAVICE, prvoj u nizu OD FESTIVALA DO FESTIVALA, koji je zamišljen kao predstavljanje drugih dječjih manifestacija na Vukovarskom lutkarskom proljeću. Druga izložba postavljena je u foajeu Hrvatskog doma – na njoj se svojim plakatima predstavilo Kazalište Virovitica. Ove godine održan je i prvi Susret književnika na Lutkarskom proljeću, u okviru kojega su i vukovarske osnovne škole posjetili dječji pisci: Silvija Šesto, Sonja Smolec, Snježana Babić Višnjić, Zoran Pongrašić, Davor Šunk i Vladimir Bakarić. Naročito je atraktivna bila žonglerska radionica za djecu i odrasle, koju su u nekoliko termina – u Ružičkinoj kući i ispred Hrvatskog doma – održali Sandra Huzjak i Miroslav Huzjak.

FLJUF I ŽLJUF, dječja predstava u produkciji Hrvatskog doma (Scena Martin) koju je režirao Robert Raponja i u kojoj igraju Dominik Karakašić i Antonio Jakupčević, na ovogodišnjem Proljeću igrala je pet puta: u Iloku, Lovasu, Vinkovcima (dvije izvedbe) i u Vrbanji.