{gallery}2016/11/21/01{/gallery} Područni objekt Vukovar Novi dječjeg vrtića Vukovar I ove pedagoške godine priključio se međunarodnom projektu "Say hello to the world/ Pozdrav svijetu" koji je osmislila ekipa iz FINI zavoda Radeče.

Projekt je to kojim se putem tehnologije omogućuje djeci virtualno putovanje po cijelom svijetu. Komunikacija djece sa svijetom odvija se putem video poziva i mrežne aplikacije "My Hello". Sam projekt traje 6 mjeseci, tijekom kojih se zajedno s vrtićem – partnerom prolazi kroz pet tema kojima se naša djeca predstavljaju djeci partnerskog vrtića. Teme putem kojih će se odvijati predstavljanje su sljedeće: : 'To sam ja', 'Ja i moja obitelj', 'Ja i moj vrtić', 'Ja i moje mjesto/grad' te 'Ja i moja država'. Projekt povezuje djecu po cijelom svijetu, gdje djeca kroz igru i pod mentorstvom odgojitelja, po unaprijed pripremljenom programu "Pet prstiju'' (odnosi se na navedene teme), upoznaju različite kulture i tradicije, otkrivaju domaće okruženje i širi svijet, oblikuju nacionalnu i državnu svijest, razvijaju stvaralaštvo, upoznaju sigurno korištenje računala i uče strane riječi. Na taj način djeca već u ranoj dobi imaju mogućnost upoznavanja multikulturalnih i drugih razlika s čime ih navikavamo na prihvaćanje različitosti te im omogućavamo prevladavanje predrasuda, stereotipa i smanjujemo njihovu netolerantnost.


Projektu "Say hello to the world/ Pozdrav svijetu" FINI zavoda Radeče započeo je svoju realizaciju pedagoške godine 2011./2012. kada su u njemu sudjelovale dvije države, Slovenija i Švedska, s pedesetero djece pri čemu su se koristila 3 jezika. Posljednje izvješće o projektu donosi brojku od 13 država sudionica u projektu (Slovenija, Švedska, Norveška, Litva, Slovačka, Poljska, Italija, Makedonija, Brazil, Hrvatska, Gambija, Irska, Portugal) te ukupno 2500 djece koja su imala priliku biti putnicima virtualnog putovanja koje se događalo na ukupno trinaest jezika. Prema posljednjim podacima, u projekt je bilo uključeno čak 18 dječjih vrtića iz Hrvatske, a od ove godine smo i mi dio ove virutalne priče.

Ravnateljica, pedagoginja i odgojiteljica koja će voditi djecu na virtualno putovanje po svijetu sudjelovale su na stručnom skupu koji se početkom studenog održao u Zagrebu, u DV Malešnica kako bi se upoznali s realiziranim projektima te samim korištenjem i novitetima u aplikaciji potrebnoj za provedbu projekta, a prvo javljanje i povezivanje s partnerskim vrtićem očekujemo već kroz nekoliko dana.