Radionice za roditelje 'Rastimo zajedno' dio su šireg Unicefovog programa za podršku roditeljstvu pod nazivom 'Prve tri su najvažnije', a cilj im je stvoriti prostor za razmjenu roditeljskih iskustava, priliku za uočavanje sličnosti i razlika u našem življenju roditeljstva, protok znanstvenih spoznaja glede odgoja djeteta.

Uključivanjem djelatnica dječjeg vrtića Vukovar 1 u edukaciju za vođenje programa za roditelje 'Rastimo zajedno' kao i provođenje radionica s roditeljima i time uključivanje djelatnica u mrežu voditeljica Unicefovih programa, dajemo kao predškolska ustanova doprinos u ostvarivanju dječjih prava. Konvencija o pravima djeteta govori, između ostalog, i o pravu svakog djeteta da njegovi roditelji imaju pravo na podršku zajednice u odgoju i podizanju vlastite djece, a ovim radionicama djelatnice dječjeg vrtića Vukovar 1 omogućuju im upravo to. Roditelji grada Vukovara mogu biti ponosni što je i vrtić u njihovom gradu dio Unicefovog tima koji im omogućuje korištenje podrške u odgoju i podizanju vlastitog djeteta.

Na posljednjoj radionici ciklusa razgovarali smo o savjetima za roditelje koje su dobili na prethodnoj radionici – koje od njih su provodili i koje od njih smatraju korisnima za sebe? Nakon nekoliko igrica koje služe za opuštanje i stvaranje dobre atmosfere u skupini, na koje smo već navikli tijekom ovih 11 susreta, roditelji su uzeli svoje slagalice koje su ispunjavali tijekom svih ovih susreta. Kao i svaka, i ova slagalica je sastavljena od mnoštva dijelova, a svaki od djelića predstavlja neku roditeljsku snagu, ponos, vještinu, znanje. Slagalica se ispunjava svakim dolaskom na radionicu i potiče roditelja da promisli o sebi, svojim snagama i moćima kao i o onom što bi želio postati i kojom vještinom bi želio ovladati. Na posljednjoj radionici roditelji su pogledali šarenilo svoje slagalice i istaknuli pred drugima na što su izuzetno ponosni. Promjene u stavovima prema odgoju, usvajanje novih oblika ponašanja prema djetetu, više uključivanje supruga u odgoj djeteta tek su neke od stvari na koje su roditelj bili ponosni. Na papiru je to mali komadić slagalice, ali u stvarnom životu velika stvar koja se očituje u promjeni atmosfere u obitelji i kvalitetnijim i sadržajnijim obiteljskim odnosima. U konačnici to je i svrha svih ovih radionica.

U evaluacijskim upitnicima koje su polaznice radionica ispunile na posljednjoj radionici također je vidljiv pozitivan utjecaj radionica na roditelje. Kao najveći dobitak za sebe u ovim radionicama, polaznice su navele: više promišljam o svojim postupcima prema djetetu, smirenije reagiram, osvijestila sam vlastite pogrešni postupke prema djetetu i dobila smjernice za korigiranje vlastitog ponašanja, više uključujem supruga u odgoj djeteta, postala sam strpljivija majka jer sad razumijem kako dijete shvaća svijet i moje postupke, manje vičem-više razgovaram s djetetom, uvidjela sam da sam dobrim djelom na dobrom putu sa vlastitim odgojnim postupcima -ove radionice su mi to potvrdile -bila sam ponosna na sebe, olakšavajuće je vidjeti da i drugi roditelji imaju iste probleme kao i ja, shvatila sam da nisam loš roditelj ako želim imati malo vremena za sebe, shvatila sam da ne moram biti 'savršen roditelj'.

Kao najkorisniji dobitak koje je njihovo dijete dobilo zahvaljujući radionicama polaznice navode sljedeće: dobio je smireniju majku, majku koja razumije njegove prave potrebe, majku koja ga sluša i koja mu je saveznik, dopuštam djetetu da razvije vlastitu autonomiju, više se igramo zajedno, više slušam svoje dijete.

Nakon jedanaeste radionice dogovorena je još jedan susret sa svrhom druženja roditelja, voditeljica i djece. Vrijeme nas je dobro služilo pa smo tu posljednju srijedu uživali na dvorištu Centralnog objekta uz kavu, sok, grickalice. Red razgovora, red smijeha, red trčanja za djecom. Pozdravili smo se u radioničkom stilu, u velikom krugu kroz pokretnu igru u kojoj su sudjelovali i djeca i odrasli. Uz dogovore o daljnjim druženjima priveli smo kraju i taj posljednji susret ovogodišnjeg ciklusa, a sve ostale roditelje pozivamo da promisle o vlastitim roditeljskim potrebama i željama te nam se priključe iduće pedagoške godine na novom ciklusu radionica. Čekamo VasJ