{gallery}2014/10/13/01{/gallery}Međunarodni tjedan djeteta je tradicionalno međunarodno događanje koje se održava svake godine u prvom punom tjednu listopada. Svrha Dječjeg tjedna je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, posebno na položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.

Dječji tjedan u dječjem vrtiću Vukovar 1 obilježili smo raznovrsnim igrama i aktivnostima; to je uključivalo razgovore o pravima djece, izradu plakata o važnosti poštivanja dječjih prava, građenje grada po mjeri djece, likovne aktivnosti na temu prijateljstva, prisustvovanje uglazbljenoj priči 'Ježurka Ježić' u suradnji s dječjim vrtićem Vukovar 2. U sklopu dječjeg tjedna PO Mitnica organizirala je i otvorena vrata vrtića gdje su roditelji, bake i djedovi mogli prisustvovati vrtićkoj čaroliji zajedno sa svojim mališanima: izrađivati glazbene instrumente, izrađivati slike koristeći lišće i jesenske plodine, osmisliti i izraditi nakit od potrošnog materijala i plodina, izrađivati lutke od neolbikovanog materijala, sudjelovati u društvenim igrama.

Osim aktivnosti u vrtiću, dječji tjedan bio je bogat izletima i posjetama, tako su djeca posjetila osnovnu školu Josip Matoš u sklopu projekta 'Super je biti različit' te dječje igralište na Olajnici kao jedan od načina ostvarenja dječjeg prava na igru. Također, odgojiteljice su organizirale odlazak u Gradsku knjižnicu i suradnju s knjižničarkama na temu prava djece, crtanje kredama po pločniku kod Radničkog doma u Borovu naselju, posjet dnevnom boravku za starije osobe u Velebitskoj ulici.

U organizaciji Društva Naša djeca, starije skupine našeg vrtića sudjelovale su u obilježavanju Dječjeg tjedna na glavnom gradskom trgu, za što su pripremili pjesme, recitacije i pjesme s pokretima kojima su roditeljima, djeci i svima nazočnima pokazala da znaju i poznaju dječja prava te su svjesna važnosti prijateljstva i zajedništva za zdravo i sretno odrastanje. Ove godine je povodom Dječjeg tjedna dogradonačelnica ugostila djecu starije skupine Jabučice iz PO Vukovar Novi koja su je posjetila zajedno s djecom dječjeg vrtića Vukovar 2 i djecom iz Društva Naša djeca. Djeca su uručila likovne radove s temom 'Prijateljstvo' i 'Moj grad Vukovar' te u razgovoru s dogradonačelnicom pokazali što znaju o pravima ali i odgovornostima djece.