{gallery}2014/12/11/01{/gallery} Praktičnom primjenom humanističkih principa odgoja i obrazovanja u kojem djeca izravno sudjeluju, kod djece razvijamo socijalnu osjetljivost, požrtvovnost te osjetljivost za pomaganje drugima.
Mogućnost uživljavanja u osjećaje drugih i suosjećajnost, jedan je od velikih i važnih odgojnih zadataka.
Pored roditelja i mi odgojitelji imamo obvezu senzibilizirati djecu prema različitim i drugačijim, poticati empatiju kod njih i na taj način ih učiti toleranciji.
Djeca DV "Vukovar 1" iz skupine Vjeverice te njihove odgojiteljice Mirjana Kulić i Vesna Ostrun, dobili su priliku za to kroz razgovor s nastavnicom Anom Kajinić i učenicima 6.c. OŠ "Mitnica". Došli su u skupinu, donijeli fotografije, te ispričali priču o napuštenoj djeci iz sela Subuki u Keniji, koja su smještena u humanitarnoj misiji "Mali dom". Tim mališanima svaka kuna puno znači, pa mala kuna, malih ruku postaje velika i značajna.
Vjeverice su se rastužile, ali i počele promišljati kako mogu pomoći nepoznatim malim prijateljima. Imali su mnoštvo pitanja: "Gdje se nalazi "Mali dom"?, "Zašto ta djeca nemaju mamu i tatu?", "Je li Afrika daleko?" i tako unedogled.
Nakon dobivenih odgovora počeli su razmišljati što oni mogu učiniti.
Djevojčica Lea se sjetila... "Teta čula sam da im treba koza, pa im možemo kupiti kozu. Ja imam kunica i sve ću dati."
Prijedlog je jednoglasno prihvaćen! Djeca su se odrekla svog džeparca i tako skupili novce za kozu kojoj su dali i ime. Bit će to koza Roza.
Time akcija nije prestala. Uključili su se i roditelji. Svojim donacijama sigurno će uljepšati život djece u "Malom domu" u Keniji, jer skupili su mnoštvo igračaka, likovnog materijala, slatkiša i odjeće. Ali ni tu nije sve stalo, čule su to naše bake, te drugi dobri ljudi, pa se zraka dobrote divno proširila našim gradom. Pridružila su se i djeca OŠ Dragutina Tadijanovića s učiteljicom Majom Rožić I vjeroučiteljicom Marinom Živić.
Vjeverice su naslikale i prekrasne crteže od kojih smo napravili album prijateljstva koji će zajedno s njihovom fotografijom otputovati u Keniju. Sve to uljepšat će i olakšati tešku svakodnevnicu mališana u božićno vrijeme.
Ovakvim akcijama djeca mijenjaju svoje vrijednosne stavove i poimanje sreće vežu i za sreću drugih.
Možda neće promijeniti svijet, ali sigurno će promijeniti sebe.
Bravo Vjeverice, ponosni smo na vas!!!
Teče i teče jedan mali slap,što u njemu znači moja mala kap...