Dana 6. veljače Državni je arhiv u Vukovaru, u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar priredio prigodnu arhivsku večer, koja je koncipirana kao kulturno-promidžbena manifestacija sa svrhom da upozna javnost s djelatnošću ove arhivske ustanove, te ukaže na potrebu zaštite dokumentarnoga materijala kao prvorazrednog arhivskog izvora za proučavanje zavičajne povijesti, zbog čega ova ustanova s pravom nosi epitet čuvara pisane zavičajne baštine te zajedno s drugim baštinskim ustanovama u kulturi, doprinosi integralnoj zaštiti cjelokupnog kulturnog dobra RH.

Večer je priređena u prostorijama Gradske knjižnice Vukovar, a nakon pozdravnih riječi ravnateljice Gradske knjižnice, Vlatke Surma Sabo i zamjenice gradonačelnika Grada Vukovara, Danijele Stanković, okupljene je ispred Državnog arhiva u Vukovaru pozdravio Stjepan Prutki, v.d. ravnatelja Arhiva, dok su u arhivskoj večeri sudjelovali Darko Rubčić, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu, koji je iznio zanimljive crtice o povijesnom kontekstu razvoja arhivske službe u nas s osvrtom na važnost arhivskog gradiva ne samo za povijest, već i u svakodnevnom javnom životu svih građana, te važnosti koju arhivi pridaju arhivskom zapisu u samom procesu njegova nastajanja, dok se ono nalazi kod svojih stvaratelja – javnih ustanova, ali i drugih subjekata – društava, udruga te čak privatnih osoba. Potom je Irena Milobara, arhivist Državnog arhiva u Vukovaru, u izlaganju „Državni arhiv u Vukovaru-arhiv u zajednici" prikazala povijesni razvoj arhivske službe na području Vukovarsko-srijemske županije s naglaskom na osnivanje, rad i djelovanje ove arhivske ustanove uz navođenje arhivskih fondova i zbirki koje se čuvaju u arhivu te načine i mogućnosti njihovog korištenja.

Večer je upriličena i prezentacijom nove web-stranice Državnog arhiva, te prigodnom izložbom odabranog arhivskog materijala iz arhivskih fondova i zbirki. Izložen je materijal koji predstavlja svojevrsnu riznicu našeg arhiva, kao što su stare javne isprave, školske svjedodžbe, domovnice, putne isprave i sl. Osim njih javnost je imala priliku vidjeti i neke od najstarijih isprava, kao što su spisi vinkovačke gimnazije s druge polovice 18. stoljeća, ili primjerci najstarijih zemljišnih knjiga s područja naše županije, također s kraja 18. stoljeća.

Više fotografija pogledajte na našoj web stranici www.gkvu.hr ili na našem Facebook-u

{gallery}2013/02/07/03{/gallery}