{gallery}2014/02/07/01{/gallery} U srijedu, 5. veljače 2014. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljen je Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Riječ je o Pravopisu čiju je službenu uporabu preporučilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te prema kojemu će biti usklađena sva natjecanja, državna matura i dr.
Prisutne je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Vlatka Surma Szabo.
Uz glavnog urednika - ravnatelja Instituta dr. sc. Željka Jozića, Pravopis su predstavili i: dr.sc. Kristian Lewis, dr.sc. Milica Mihaljević, dr.sc. Lana Hudeček, dr.sc. Ermina Ramadanović i dr.sc. Goranka Blagus Bartolec.
Na izradi ovoga Pravopisa radilo je četrnaestero stručnjaka, a na oblikovanju konačnoga teksta pridonijeli su i svi oni koji su sudjelovali u javnoj raspravi. Naime, 15. travnja 2013. godine na internetu je objavljena radna inačica i tijekom mjesec dana svi su mogli slati svoje prigovore, sugestije, primjedbe i sl. Konačni tekst odobrilo je dvadeset i troje doktora znanosti koji čine Pravopisno vijeće. Uz tiskano izdanje, Pravopis je svima besplatno dostupan i na internetu: pravopis.hr
Uz pravila, rječnik i pojmovnik Pravopis sadrži i oko 35 000 primjera, dodatna rješenja i savjete, brajicu i znakovno pismo.
Zanimanje i aktualnost pravopisnog pitanja pokazao je i dobar odaziv posjetitelja, posebice učiteljica razredne nastave te profesorica hrvatskoga jezika koje će od sljedeće školske godine morati primjenjivati upravo ovaj školski pravopis.
Više fotografija možete pogledati na našem webu www.gkvu.hr te na našem Facebook-u