{gallery}2014/03/03/1{/gallery} U Gradskoj knjižnici Vukovar u četvrtak, 27. velječe 2014. održano je edukativno savjetovanje za roditelje te zabavna edukativna radionica za djecu, a na temu brige za zdravlje zubi od najranije dječje pa sve do odrasle. Ovo događanje organizirano je u suradnji Gradske knjižnice Vukovar i udruge Zdrav osmijeh. Nakon uvodne riječi ravnateljice Knjižnice, Vlatke Surma Szabo, predavanja za roditelje održale su dr.dent.med. Iris Šuvak i dr.dent.med. Tatjana Hardi. Na predavanju se govorilo o prevenciji karijesa i posebno karijesu bočice, te kako spriječiti karijes uopće. Uzročnici ove česte bolesti, koja je druga najraširenija bolest nakon prehlade, mogu biti brojni: prehrambene navike, oralna higijena, genetski čimbenici socio – ekonomski status, ali i brojni drugi. Zaključak je kako nikada nismo potpuno zaštićeni i karijes se može pojaviti sve dok postoje trajni zubi neovisno o njihovom broju. Posebno područje s kojim se susreću kako stomatolozi tako i svi mi je oblik dentalnog straha koji se može pojaviti od oblika dentalne anksioznosti pa sve do dentalne fobije, a što se sve može spriječiti redovnim odlascima stomatologu i pravilnom brigom za svoje i zube svoje djece.
Dječju igraonicu u isto vrijeme pretvorili smo u zabavnu stomatološku ordinaciju – Zubić pranicu, u okviru koje su dr.dent.med. Violeta Lipovčević i viša med. sestra Nadalina Popović naučile djecu kako pravilno prati zube i zadržati blistav osmijeh, nakon čega su djeca dobila pohvalnice. Straha više nije bilo, a igraonica se nastavlja kao što se mora nastaviti i naša briga za zdrav i lijep osmijeh djeteta.
I na kraju valja reći kako je prevencija stvaranja karijesa moguća i poželjna, a o čemu je više posjetiteljima rekla Marija Sučić, predstavnica ELMEX-a, koji je bio sponzor cijelog ovog događanja. Brojni ELMEX proizvodi namijenjeni odraslima i djeci priznati su i poznati kao najbolji način prevencije i održavanja dentalnog zdravlja. Osim prezentacije proizvoda, svi su posjetitelji na dar dobili i male promotivne pakete kao i informacije gdje dalje mogu nabavljati ELMEX proizvode.