{gallery}2015/03/03/02{/gallery}U Gradskoj knjižnici Vukovar je u petak, 27. veljače 2015. u suradnji s Veleposlanstvom Japana i Europskim domom Vukovar upriličen niz aktivnosti kojima je predstavljen daleki Japan. Predavanjem na engleskom jeziku „Japan kroz godinu", Anne i Aleksandar Kovač, stipendisti japanske vlade, prikazali su svakodnevni život Japana kroz četiri godišnja doba. Posjetiteljima, među kojima su bili učenici, nastavnici, profesori i ravnatelji iz osnovnih i svih srednjih škola s područja grada Vukovara, obratio se veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Keiji Ide, izrazivši želju da što više mladih upoznaje Japan putem ovakvih aktivnosti, ali i odlaskom tamo zahvaljujući mogućnostima stipendiranja koje nudi japanska vlada. Veleposlanik je izrazio radost zbog sve većeg broja turista koji kroz godinu posjete Vukovar te je također najavio buduće programe i oblike suradnje. Uime grada Vukovara nazočne je pozdravila pročelnica za društvene djelatnosti Ana Živanović, dok im se uime organizatora obratila Dijana Antunović Lazić iz Europskog doma Vukovar. Događaju je također nazočio i generalni konzul Republike Srbije Živorad Simić.
Nakon predavanja o Japanu i brojnih pitanja koja su uslijedila za predavače i Veleposlanika, kuhar Yuhei Amano prezentirao je nekoliko načina pripreme poznatog japanskog specijaliteta sushi, a koje su potom i svi posjetitelji imali priliku samostalno napraviti i probati. Uz sushi je poslužen i japanski zeleni čaj.
Učenicima četvrtih razreda osnovnih škola „Antun Bauer" i „Nikola Andrić", djelatnici japanskog veleposlanstva, Chie Oshima i Tomislav Mikuljan pokazali su vještine izrade origami predmeta od papira. Ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Vlatka Surma Szabo, zahvalila je svim djelatnicima Veleposlanstva Japana kao i predavačima na bogatom i zanimljivom programu te najavila nastavak ovako dobre suradnje i u budućnosti.
Program o Japanu popraćen je od strane lokalnih medija te nacionalne hrvatske kao i nacionalne japanske televizijske kuće, zahvaljujući kojoj će o Europskom domu Vukovar, Gradskoj knjižnici Vukovar te gradu Vukovaru saznati i brojni žitelji dalekog istoka.