×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2015/12/03/04
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/12/03/04

{gallery}2015/12/03/04{/gallery} Europski dom Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar i njemačka Zaklada Friedrich Ebert organizirali su predavanje na temu 'Izazovi opraštanja nakon rata'. Uvodna izlaganja podnijele su prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški, psihologinja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ivana Šojat, urednica kazališnih izdanja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, višestruko nagrađivana književnica.

Nakon znanstvenog i iskustvenog predstavljanja ove vrlo aktualne teme u Vukovaru, uslijedila je rasprava u koju su se posjetitelji aktivno uključili polazeći od osobnog iskustva.

Istraživanja pokazuju da opraštanje može utjecati na naše tjelesno, mentalno i duhovno zdravlje te na odnose s drugima. Opraštanje je jedan od emocionalno najzahtjevnijih poslijeratnih procesa, a odluka o praštanju rezultat je dugotrajnog i psihološki vrlo zahtjevnog procesa borbe sa samim sobom. Sudjelujući u ratu književnica Ivana Šojat prošla je kroz cijeli proces koji se u čovjeku događa. Osjetila je gubitak, mržnju, prepoznala se u ulozi žrtve, a potom pronalazeći svoje puteve susretala se s oprostom, osjetila traumu. Knjiga Jom Kipur roman je u koji je ugradila upravo ta promišljanja.

Zaključak diskusije bio je da se i puno ranije trebalo razgovarati na ovakvoj razini te da bi ubuduće trebalo govoriti o pozitivnim iskustvima pomaganja, suradnje i pomoći u ratnim uvjetima.

Tribini su, uz mlade srednjoškolce, posjetitelje Gradske knjižnice Vukovar i Tribine EDVU, nazočili i gospodin Živorad Simić, generalni konzul Republike Srbije; gospodin Jaroslav Međeši, zamjenik načelnika općine Bogdanovci; predstavnica Grada Vukovara gospođa Jakica Rajković iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti.