{gallery}2014/05/14/01{/gallery} U DV "Radost", odžano je interaktivno predavanje "Dječji talenti". Osnovni cilj predavanja bio je upoznati odgojno-obrazovne radnike vrtića, škola i roditelje o bogatim razvojnim resursima djece, talentima i dispozicijama, kao važnim čimbenicima razvoja samopouzdanja, pozitivne slike o sebi i uspješnosti u kasnijem životu. Prezentiranjem stručne tema s edukativnim i brojnim primjerima dobre prakse te videozapisima, ogojiteljice mentorice Renata Pelt i Helena Gašpar kao i defetologinja mentorica Renata Kubelka, istaknule su važnost ostvarivanja prava djeteta na izbore.
Sudionici skupa također su upoznati s nekoliko važnih činjenica koje doprinose daljem razvoju interesa i talenata kao što su promatranje bazičnih interesa, podržavanje posebnih potreba i izvornosti učenja djeteta i omogućavanje adekvatnog okruženja (prostor, sredstva, aktivnosti, uvođenje novih metoda i pristupa radu). Također je istaknuto da ne uvažavanje ovih činjenica može dovesti do neželjenih posljedica u razvoju i učenju djeteta.
Aktuelnost, značaj i zanimljivost prezentirane teme potaknuli su sudionike na razmjenu iskustava te samorefleksiju vlastitog rada u otkrivanju i podržavanju potrebai interesa djece. U pozitivnim reakcijama sudionika posebice su naglašene koristi za razvoj odgojiteljskih i roditeljskih kompetencija te višestruke dobiti za dijete u ostvarivanju svojih potencijala.