{gallery}2015/09/14/05{/gallery} U svečanoj mramornoj dvorani dvorca Eltz u suradnji Gradskog muzeja Vukovar, Ogranka Matice hrvatske Vinkovci i Hrvatske matice iseljenika – podružnica Vukovar održan je koncert japanske pijanistice Yoko Nishii u Vukovaru u sklopu obilježavanja 130 godišnjice rođenja Dore Pejačević i promocije dvostrukog CD- a sa njenim cjelokupnim klavirskim opusom. Ovim koncertom započela je turneja od 18 koncertnih večeri koje će pijanistica YXoko Nishii održati u osamnaest gradova održati u Hrvatskoj.
Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu i već od četvrte godine života pohađa privatne satove glasovira kod Mitsuko Tomio. Od 1986. učenje nastavlja u klasi Naofumija Kaneshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. u klasi Hitoshija Kobayashija. Paralelno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na privatnom Sveučilištu Keio u Tokiju (1998.). Iste godine odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji u trajanju od dvije godine, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000.), potom postiže stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001.), te nastavlja usavršavanje na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao stipendistica japanske Vlade (2005. – 2007.) – sve u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi "Ino Mirković" (2001. – 2003.). U međuvremenu surađuje kao korepetitor na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Sada predaje na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu.
U Hrvatskoj je održala brojne zapažene solističke recitale, a nastupala je i u Italiji, Sloveniji te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.
Koncert je održan kao nastavak umjetničko glazbene večeri predstavljanja japanskih umjetnika na kojemu je Dražen Švagelj predsjednik ogranka Matice hrvatske Vinkovci promovirao CD posvećen glazbenom opusu Dore Pejačević u izvedbi Yoko Nishii snimljen u Tokyu. Glazbenica je izrazila želju ponovno nastupati u dvorcu Eltz.