Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i dekan Veleučilišta „Lavoslav Ružička" doc. dr. sc. Mirko Smoljić potpisali su Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Rekonstrukcija zgrade „Radnički dom" i prenamjena u prostor Veleučilišta „Lavoslav Ružička". Projekt se provodi u okviru Intervencijskog plana Grada Vukovara, a svrha rekonstrukcije je proširenje prostornih kapaciteta Veleučilišta Vukovar.

Gradsko vijeće Grada Vukovara donijelo je Intervencijski plan Grada Vukovara izrađen u sklopu programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

Unutar navedenog Intervencijskog plana predviđena je realizacija projekta Rekonstrukcija zgrade „Radnički dom" u Borovu naselju i prenamjena u prostor Veleučilišta Vukovar.

Vrijednost projekta iznosi 40.000.000,00 kn, a isti obuhvaća rekonstrukciju zgrade Radničkog doma te opremanje sukladno tehničkim uvjetima objekata visokog obrazovanja.

Proširenjem prostornih kapaciteta Veleučilišta omogućilo bi se izvođenje većeg broja programa i upis većeg broja studenata kao i bolji uvjeti za obrazovanje.

„Iznimno nam je važno da Veleučilište ima što bolju platformu za širenje smjerova, poboljšanje uvjeta za rad, standarda koje može pružiti studentima, ali i s druge strane, a sukladno Intervencijskom planu Grada Vukovara, predvidjeli smo obnovu Radničkog doma, povijesne zgrade koja je zaštićena i s konzervatorske strane koju bismo ovime stavili u funkciju. Mislimo kako za to ne postoji bolji način nego da je prepustimo na upotrebu mladosti," objasnio je gradonačelnik Penava.

Sve ovo rezultiralo bi ostankom mladih u Vukovaru, ali i dolaskom više studenata iz ostalih dijelova Hrvatske zainteresiranih za nove programe koje bi Veleučilište, proširenjem prostora, moglo ponuditi.

Realizacija projekta imat će značajan utjecaj na fizičku, društvenu, ali i gospodarsku regeneraciju grada Vukovara jer će se obnovom zgrade Radničkog doma u funkciju staviti zgrada kulturne baštine, osim toga potaknula bi se i nova zapošljavanja/samozapošljavanja, kako u visokom obrazovanju tako i u okviru novih popratnih studentskih sadržaja kao što su studentski restoran, kafići, kopiraone i sl.

Obnova Radničkoga doma u Borovu naselju dala bi mu potpuno novu i modernu vizuru kakvu naposljetku i zaslužuje, a studentima bi omogućilo blizinu sportskih sadržaja koje nude bazeni, teretana i sportska dvorana te stadion.

"Temeljne su djelatnosti Gradske uprave i Veleučilišta različite, no svima nam je u cilju da Vukovar učinimo studentskim gradom. Upisi nam govore kako nam je najsigurniji put u razvijanja studija u STEM području obrazovanja te u tome vidu planiramo i širiti studijske programe, no za to nam je potrebno mnogo više prostora što će nam se ovim projektom i omogućiti," istaknuo je dekan Smoljić.

Voditeljica projekta Žaklina Pul naglasila je kako je potpisivanje ovoga koraka prvi korak u njegovoj realizaciji te da omogućava pristupanje prijavi izrade projektne dokumentacije.

"Zgrada Radničkog doma je u derutnome stanju i njezina će rekonstrukcija imati veliko značenje ne samo za studente koji će u njoj najviše boraviti nego i za sve stanovnike Borova Naselja. Smatramo kako će ovaj project oživjeti širi centar Borova Naselja," naglasila je voditeljica projekta Pul.