Javna ustanova za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“ provodi EU projekt Swim sa svrhom unaprjeđenja sportskih sadržaja na području Vukovara te uključivanjem djece od 1. do 4. razreda osnovnih škola s područja grada u sportske programe Plivališta Vukovara, što u konačnici doprinosi unaprjeđenju kvalitete njihova života.

Vrijednost projekta je 1.423.471,38 kuna te je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije.

Novost je i da je projektom Swim nabavljeno i novo vozilo – mini bus za prijevoz djece koja čine ciljnu skupinu. Nabavljeno vozilo ostat će u vlasništvu Sportskih objekata Vukovar te će se u iste svrhe koristiti i nakon završetka projekta.

Povodom provedbe ovoga projekta i nabave novog vozila, Sportske objekte Vukovar posjetio je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te istaknuo vrijednost ovog dodatnog sadržaja u gradu. „Javna ustanova Sportski objekti Vukovar, zajedno s Razvojnom agencijom Vukovar i Gradom Vukovarom prepoznala je važnost unaprjeđenja sportskih sadržaja na području grada Vukovara i našim najmlađim sugrađanima osigurala potrebne programe, ali i besplatan prijevoz od njihovih matičnih škola do Plivališta. Ova usluga zaista je od velikog značaja kako za djecu tako i za roditelje.“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako činjenica da je Vukovar grad na Dunavu, doprinosi važnosti ovoga projekta za naše najmlađe.

Ravnatelj JU Sportski objekti Vukovar Ivan Szabo ovom prilikom naveo je kako su brojni projekti koje Sportski objekti provode usmjereni na sigurnost građana, obzirom da statistike govore kako je na području Slavonije i Baranje 67% školske djece neplivača. „Kroz zadnje 4 godine izuzetno smo aktivni na povećanju sigurnosti kroz programe koji smanjuju broj neplivača. Riječ je o projektu kojim idemo korak dalje te želimo svu djecu plivače zainteresirati na daljnji razvoj vještina plivanja te povećanja zdravih navika.“, rekao je ravnatelj Szabo te pojasnio kako je projekt omogućio nabavku novog vozila koji će omogućiti lakšu provedbu projekta.

Kako ističe i koordinatorica projekta Mateja Grbavac, projekt je predvidio uključivanje oko 50 djece u programe „Napredne škole plivanja“, no kroz 3 godine koliko je vrijeme trajanja projekta u programe će biti uključeno i do 150 djece. Projekt je omogućio zaposlenje i dvije osobe, trenera i vozača.