Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara predstavljen je prijedlog Programa za mlade grada Vukovara za razdoblje 2021.-2024.

Konferenciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić zahvalivši ljudima koji višegodišnjim radom kroz brojne projekte i aktivnosti nesebično pomažu gradu, a među prvima su počeli koristiti vanjska sredstva. To je PRONI Centar i Mirovna grupa mladih Dunav.

Zamjenica Mujkić je naglasila kojim sve mjerama Grad stoji iza mladih. „Od rođenja pa do završetka školovanja stojimo uz svoje mlade. Ulažemo velike napore i financijska sredstva kako bi im osigurali lijep život u Vukovaru. Tome u prilog govori kako je Područni objekt Leptirić Dječjeg vrtića Vukovar I proglašen najboljim vrtićem u RH, osiguravamo naknade za novorođenčad koje smo u prethodnom razdoblju i povisili, obiteljima s troje i više djece sufinanciramo režijske troškove, sufinanciramo troškove vrtića, osnovnoškolcima besplatne bilježnice, radne bilježnice i preobuku, organizirali smo produžene boravke, osiguravamo besplatna ljetovanja. Za sve studente koji studiraju na području RH svake godine su osigurane stipendije, a izvrsne studente posebno nagrađujemo. Također, stipendiramo i deficitarna zanimanja srednjoškolcima, a posljednje tri godine stručnim kadrovima dodjeljujemo stanove“, rekla je Mujkić.

Dopredsjednik i voditelj odjela rada s mladima PRONI Centra Goran Jelenić rekao je kako je u istraživanju sudjelovalo 215 sudionika – 160  mladih i 55 predstavnika udruga i ustanova koje rade s mladima. „Ovaj projekt smo nazvali „Programeri zajednice“, a cilj mu je dodatno unaprijediti položaj i kvalitetu života mladih kroz izradu Programa za mlade grada Vukovara 2021.-2024.“, rekao je Jelenić.

Projekt “Programeri zajednice” financiran je sredstvima EU kroz program Erasmus+, ključna aktivnost 3 (KA3), ukupne vrijednosti 9.340,00 EUR (70.050 kn) kroz 13 mjeseci.

Predsjednica Upravnog odbora Mirovne grupe mladih Dunav Martina Uglik dodala je kako joj je osobito drago što se ovaj program za mlade prezentira upravo tijekom Europskog tjedna mladih koji se obilježava na području cijele EU. „Kroz ovaj program nam je bilo bitno uključiti što više mladih, što smo učinili kroz fokus grupe. Tim načinom su se mladi sami uključili te su time bili motiviraniji za djelovanje, što nam je bio cilj. Rezultat toga je da danas imamo nove mlade u organizaciji“, rekla je Uglik te dodala da, kada Program bude usvojen na Gradskom vijeću Grada Vukovara predstoji veliki posao kojom će se nastojati stvoriti uvjeti za ostanak mladih u Vukovaru te kako bi što više mladih bili kreatori, a ne samo konzumenti aktivnosti.

Program za mlade grada Vukovara temeljni je dokument lokalne politike usmjerene ka mladima čiji je cilj utjecati na poboljšanje uvjeta života u području obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene politike, aktivnog sudjelovanja mladih u društvu, kulture, mobilnosti, informiranja mladih i dr.

Uloga lokalne politike za mlade od ključnog je značaja za podizanje kvalitete života mladih grada Vukovara.

Program mladih može se pronaći na poveznici Program za mlade grada Vukovara 2021.-2024. by PRONI Centar - issuu