Maturantica Gimnazije Vukovar Stella Ristović autorica je najbolje priče o Domovinskom ratu.

Među 208 kratkih priča prispjelih na javni poziv Ministarstva branitelja za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj, Povjerenstvo za vrednovanje ocijenilo je kako rad mlade Stelle Ristović udovoljava svim jezično-stilskim vrijednostima, kao i uspješnoj interpretaciji teme te autentičnosti djela.

Naime, njezin pobjednički rad „Dio mene“ priča je ispričana u prvome licu, a progovara o teškoj tematici Domovinskoga rata, silovanju žena u ratu.  Za osvojeno prvo mjesto Stelli je pripala novčana nagrada.

Tim povodom, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava osobno je uputio čestitke nagrađenoj Stelli Ristović, a prijemu su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević, član Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Zlatko Zaoborni, mentorica pri pisanju djela Damira Nujić te ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko.

Gradonačelnik Penava istaknuo je činjenicu da i 30 godina poslije, mladi njeguju vrijednosti Domovinskog rata, no što je još važnije, u takvim događajima pronalaze pouke. „Priča mlade Stelle temelji se na izuzetno teškoj temi, no važno je reći i prepoznati snagu u teškim trenutcima i vjeru u dobro. Zaista je pohvalna dubina misli i izričaja ovako mlade osobe te način na koji je uspjela prenijeti misli i osjećaje. Učinila nas je ponosnima i iskreno joj čestitam na uspjehu.“, rekao je Penava.

Kako navodi nagrađena Stella, rijetkost predmetne teme bila je poticaj i inspiracija za priču. „U budućnosti želim biti dio Hrvatske vojske i napredovati u tom pogledu.“, ističe na kraju Stella.

Mentorica Damira Nujić naglasila je kako znamenka od 208 prijavljenih priča na natječaj daje najbolji pokazatelj da je vrijednost i sjećanje na Domovinski rat očuvano. „Sve priče koje su prijavljene su antiratne priče, bez obzira što govore o Domovinskom ratu, one govore da moramo cijeniti mir i slobodu koju možemo danas uživati“, zaključuje mentorica Nujić.

„Svaka priča i svaka nagrada ima svoju važnost i težinu, kako za našu učenicu u pogledu motivacije i zadovoljstva, tako i za našu školu, ali i cjelokupnu lokalnu zajednicu. Priču možemo povezati i s nama koji našim mladima moramo biti poticaj, pratiti ih u njihovom radu i učenju kako bi došli do svoga cilja.“, dodala je ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko.