Održana je uvodna konferencija projekta „Pokloni mi osmijeh II“ koji je Gradu Vukovaru odobren u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga „ZAŽELI – Program zapošljavanja žena – faza II“.

Projekt je odobren na razdoblje od 18 mjeseci, ukupne je vrijednosti 4.877.060,00 kuna te je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu.

Projektom je zaposleno 55 žena pripadnica ranjivih skupina na tržištu rada koje kroz 12 mjeseci svojim radom pružaju potporu i podršku u kući za 330 krajnjih korisnika - osoba treće životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju čime se povećava socijalna uključenost i kvaliteta života krajnjih korisnika, a obrazovanjem i osposobljavanjem 20 žena uključenih u projekt povećava se njihova zapošljivost, odnosno konkurentnost na tržištu rada.

Uvodna konferencija započela je prigodnim obraćanjima te predstavljanjem projekta, a upriličena je i dodjela svjedodžbi o završenom programu obrazovanja i osposobljavanja ženama pripadnicama ciljane skupine.

Uvodnoj konferenciji nazočio je zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac koji je ovom prilikom istaknuo da su povratne informacije nakon uspješno provedene I. faze ovoga projekta izuzetno pozitivne. „Druga faza ovog hvale vrijednog projekta omogućila nam je zapošljavanje većeg broja žena, pripadnica teže zapošljive skupine, a posljedično s time povećan je i broj korisnika. Za našu lokalnu zajednicu bitno je da ovaj projekt na svojstven i dobro osmišljen način brine o osobama kojima je potrebna svakodnevna pomoć, ali i onima koju su u nepovoljnom položaju prilikom pronalaska zaposlenja.“, rekao je Sušac te naglasio kako je pored samog zaposlenja 20 žena uspješno završilo osposobljavanje za cvjećara te tečaj njemačkog jezika čime se poboljšava njihov status na tržištu rada.

„Nadamo se i 3. fazi ovog projekta na čiji natječaj ćemo zasigurno aplicirati.“, zaključio je Sušac.

„55 zaposlenih žena brine o ukupno 330 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u vidu čišćenja stambenog prostora, dostave namirnica i lijekova, plaćanja računa, pomoći u pripremi obroka, posredovanja u ostvarivanju raznih prava i slično.“, pojasnila je voditeljica projekta Mihaela Nović.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Vukovar, Jasna Kolar navodi kako je na području grada Vukovara kroz ovaj projekt različitih nositelja ukupno zaposleno 200 žena, od čega je Grad Vukovar zaposlio njih više od 50%. Za tu svrhu izdvojeno je 12,3 milijuna kuna, a ukupno za 9 projekata svih nositelja od 2017. do 2020. godine preko 22,6 milijuna kuna.