U tijeku je snimanje znanstveno-povijesnog serijala o naprednoj vučedolskoj kulturi koja je dominirala Europom prije 5000 godina, a koji se bavi najznačajnijim detaljima iz života Vučedolaca te brojnim geografskim i povijesnim elementima.

Povodom skore premijere drugog filma naziva „Vučedolska jarebica“ upriličen je prijem  prof. dr. sc. Aleksandra Durmana prema čijem scenariju se filmovi snimaju te redatelja Darka Puharića. Prijemu je uz gradonačelnika Ivana Penavu nazočio i zamjenik Filip Sušac.

Gradonačelnik Ivan Penava ovom prilikom istaknuo je kako je riječ o projektu koji se tiče svih budućih generacija, kako Vukovaraca, tako i cijele Republike Hrvatske. „Grad Vukovar prepoznao je sjajnu ideju i odlučio velikim dijelom sufinancirati projekt koji kroz kvalitetnu prezentacijsku priču utemeljenu na znanstvenim spoznajama predstavlja dobitnu kombinaciju za promociju kulturne baštine našega područja, ali i za širenje znanja o povijesti ovoga kraja.“, pojašnjava gradonačelnik Penava te ističe ponos Grada Vukovara na zapažene uspjehe prvoga filma serijala.

Kako dalje navodi gradonačelnik Penava, „Zbog iznimnog doprinosa istraživanju i razvoju vučedolske kulture prof.dr.sc. Aleksandar Durman počasni je građanin grada Vukovara, a mi zajedno s njim, svatko u svojim ulogama, pokušavamo doprinijeti obimnim i dugotrajnim istraživanjima na arheološkom lokalitetu.“, istaknuo je Penava te iskoristio priliku i zahvalio profesoru Aleksandru Durmanu i Darku Puharić na čiju ideju je započelo snimanje serijala „Vučedolske tajne“.

Profesor Aleksandar Durman ističe da je arheološki lokalitet Vučedol reklama za Vukovar, istočnu Slavoniju, Republiku Hrvatsku, ali i cijelu Europu. „Istraživanjima o Vučedolu bavim se od 1981. godine, dakle već 40 godina i zadovoljstvo mi je istaknuti da je puno toga prvoga što se dogodilo u Europi, ostvareno upravo u okvirima vučedolske kulture. Najviša razina indoeuropske civilizacije krenula je upravo s Vučedola.“, pojasnio je profesor Durman.

„Shvatili smo da ovakvu bogatu europsku baštinu moramo ekranizirati te smo taj prijedlog uputili gradonačelniku Penavi. Bez podrške Grada Vukovara bilo bi gotovo nemoguće realizirati ovakav jedan serijal, čije snimanje se uskoro privodi kraju. Završena su prva dva filma serijala, premijera trećeg filma očekuje se u ožujku iduće godine, četvrtoga u rujnu te nam ostaje za snimiti još posljednji film iz serijala.“, rekao je Darko Puharić, u čijoj režiji se snimaju filmovi serijala „Vučedolske tajne te dodao kako se serijal snima u visokoj 4K rezoluciji, a u njemu sudjeluju profesionalni i amaterski glumci.

Prvi film serijala naziva „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ polučio je izvrsne rezultate na najvećim europskim i svjetskim festivalima te slijedi premijera drugog filma „Vučedolska jarebica“ koji tematski obrađuje najnapredniju metalurgiju Europe. Treći film „Noćno nebo“, „Život Vučedolaca“ i „Širenje Vučedolske kulture“ očekuju nas iduće godine, a zasigurno će odgovoriti na brojna pitanja o vučedolskoj kulturi.

Grad Vukovar prepoznao je značaj i vrijednost ovog jedinstvenog europskog i svjetskog kulturnog proizvoda koji dolazi iz Vukovara te je njegovoj realizaciji pružio maksimalnu potporu, a sve u cilju popularizacije Vučedola i vučedolske kulture, arheologije, ali i jačanja i razvijanja svijesti Vukovara i njegovih građana te šire javnosti o dubokoj ukorijenjenosti vučedolske kulture u povijest čitave Europe.