17. po redu Noć muzeja na svojevrsne načine obilježavaju i vukovarski muzeji.

Manifestacija je to koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar u ime Grada Vukovara otvorio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Josip Paloš.

Tema ovogodišnje noći muzeja je „Muzeji između stvarnog i digitalnog“, a Gradski muzej Vukovar 17. po redu Noć muzeja obilježio je otvorenjem izložbe i prezentacije na temu „19. meridijan u posjetu Gradskom muzeju Vukovar“ budući da 19. meridijan prolazi kroz Vukovar, odnosno točno preko ulaza u Gradski muzej Vukovar.

U sklopu Noći muzeja moguće je obići izložbu Stephana Lupina „Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti“, a izložena je i virtualna prezentacija stalnih postava Gradskog muzeja Vukovar koje se prostiru na 3500 kvadratnih metara.

 „Suočeni s posljedicama pandemije, muzeji su se pripremili za poseban način rada, a to je da veliki dio svojih aktivnosti u prezentaciji kulturne baštine izvode digitalno. Upravo je i Gradski muzej Vukovar ovu noć iskoristio da bi prezentirao nešto što je stvarno, ali na digitalni način. Jedna od lijepih ideja nam je i da istaknemo činjenicu da 19 meridijan u svojoj okomici prolazi kroz na Dvorac Eltz i Gradski muzej Vukovar.“, istaknula je ovom prilikom ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

„Grad Vukovar je grad bogate kulturne tradicije te se kao takav može pohvaliti sa čak 3 muzeja. Drago mi je da svi naši muzeji sudjeluju u obilježavanju ove lijepe manifestacije na svojstven, virtualni način, no nadamo se da ćemo uskoro ponovno u Noći muzeja svim posjetiteljima moći otvoriti vrata i doživjeti kulturu našega grada na onaj stari način.“, zaključio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Josip Paloš.

Muzej vučedolske kulture te Franjevački muzej Vukovar Noć muzeja obilježavaju virtualno, a jednako tako to čini i Vukovarski vodotoranj.