Već tradicionalno, po 13. put u našem gradu održava se Bal Mađara u organizaciji Udruge Mađara grada Vukovara kojemu je nazočio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Udruga Mađara grada Vukovara izvrstan je primjer kako se zastupaju interesi nacionalne manjine te kultura čuva od zaborava. Redovno upoznaju širu javnost s mađarskom kulturom, običajima i gastronomijom, pjesmom, plesom i narodnim nošnjama, a Mađarski bal samo je jedna u nizu aktivnosti koju redovno provode. Od 2008. godine, kada je Udruga osnova do danas, mogu se pohvaliti zaista bogatim djelovanjem, a najveće ostvarenje je svakako Mađarska kuća koja se nalazi u Vukovaru, a koja je ujedno i muzej u kojemu se posjetitelji pobliže mogu upoznati s mađarskom kulturnom baštinom.


Predsjednica udruge Mađara grada Vukovara Rozalija Jakumetović istaknula je kako je Udruga iznimno ponosna na ovu tradicionalnu manifestaciju, ali i na sve druge aktivnosti koje provode u Vukovaru te time doprinose kvaliteti zajednice.


Gradonačelnik Penava uvijek ima riječi hvale za angažman pripadnika mađarske nacionalne manjine, pa je tako i ovoga puta istaknuo njihovu aktivnost na svim značajnijim kulturnim manifestacijama koje se odvijaju u Vukovaru. Penava je napomenuo kako je Grad Vukovar do sad podupirao djelovanje mađarske nacionalne manjine, što će nastaviti i u 2023. godini te je iz gradskog proračuna za rad Udruge i Vijeća mađarske nacionalne manjine osigurano preko 6.000 eura, a planirano je i dodatno financiranje programskih aktivnosti.