U utorak, 13. kolovoza 2024. godine od 13 do 15 sati Zaklada Ana Rukavina će, u suradnji s ravnateljem mr.sc. Zvonimirom Gvozanovićem, dr.med.dent. Doma zdravlja Vukovar, održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. 

Zaklada Ana Rukavina akciju će održati u prostoru Doma zdravlja Vukovar, Medicinsko biokemijskog laboratorija na adresi Sajmište 1, kako bi zajedno pomogli malodobnom dječaku, Vukovarcu Damiru, ali i svim oboljelim osobama u potrazi za podudarnim nesrodnim darivateljem. 

U Hrvatski registar mogu se upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje 7 ml uzorka krvi za tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. 

"Lijek je u nama" - poruka je svake akcije upisa u Hrvatski registar. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanje Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (World Marrow Donor Association), upisano 65.701 potencijalni darivatelj krvotvornih matičnih stanica, a nada za spas života dana je za 176 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu. 



Kontakt osoba: Sandra Zeljković, Zaklada Ana Rukavina, voditeljica ureda, 099 526 5615