Grad Vukovar u suradnji s Udrugom za prevenciju raka prostate i oboljelih od raka prostate iz Vukovara organizira Kestenijadu u subotu, 19. listopada 2024. godine od 9 sati na šetnici ispred robne kuće Velepromet u središtu grada.

Kestenijada je preventivna i informativno edukativna akcija u kojoj želimo potaknuti naše sugrađane na preventivne preglede prostate i ukazati na ovu zloćudnu bolest koja ne pokazuje velike simptome, ali ti simptomi ako su na vrijeme otkriveni, spašavaju čovjeku život.

Na ovaj način ujedno promičemo i ukazujemo na učestalost raka prostate i potrebi preventivnih godišnjih pregleda ugroženih skupina muškaraca. Članovi Udruge „Prostata“ uz pečeno će kestenje uručiti našim sugrađanima informativne materijale.

„Listopad je jesenski mjesec poznat, između ostalog, i po plodovima pitomog kestena koji pečeni mirišu u svim našim kontinentalnim i primorskim gradovima. Prostata se još zove i kestenjača i kao što kestenje dolazi u jesen tako i tegobe s prostatom započinju oko 50. godine kada se već sluti „jesen života“, stoga je važno svim muškarcima znati da se prostata mijenja s godinama te čak i ako još nije počela smetati uspješnom mokrenju, može u sebi sadržavati i zloćudne promjene, dakle karcinom. Zato se redovito, najmanje jednom godišnje, kod svih muškaraca nakon 50. godine trebaju učiniti laboratorijski nalazi, uključivši i prostatični marker PSA iz krvi te ultrazvukom u urološkoj ambulanti pregledati sve mokraćne organe. Kestenijada na koju pozivamo sve sugrađane potiče nas da se redovito, svake godine, provjerava stanje kestenjače“, poručuju iz Udruge za prevenciju raka prostate i oboljelih od raka prostate koja je članica Lige za borbu protiv raka i promiče provedbu redovnih uroloških pregleda sukladno smjernicama Hrvatskog urološkog društva.